Voetbal 19 nov 2018 Alrik de Jong

De 30 Seconds generatie: op schoolreisje in Oranje en lekker voetballen

Er is veel geschreven over het nieuwe Nederlands Elftal, dat de oranje harten van het volk gestolen heeft. Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, hun glimlach is even ontwapenend als hun voetbalstijl. Leo Beenhakker had het ooit over de patatgeneratie. Dit is de 30 Seconds generatie.

De 30 Seconds generatie

Het bordspel 30 Seconds kwam vaak voorbij de laatste dagen. Waar er door de grote mannen ooit werd geklaverjast om geld, zitten de jongens van Oranje nu het gezellige en knotsgekke familiespel 30 Seconds te spelen. Vier teams van twee en dan in 30 seconden tijd zo veel mogelijk woorden en begrippen en raden. “Vooral Stefan de Vrij is goed in het spelletje”, aldus een glimlachende Georginio Wijnaldum tijdens een persconferentie. Frenkie de Jong in het NOS-interview na de 2-0 overwinning op Frankrijk: “30 Seconds is bij ons altijd een feestje”.

Wijnaldum speelt spelletjes: ‘Dat is wel grappig’ – VOETBAL INSIDE

Simon Zijlemans was bij de persconferentie van Oranje in Zeist, voorafgaand aan het Nations League-duel tegen Frankrijk. Wijnaldum vertelt wat hij in zijn vrije tijd met zijn teamgenoten doet. ’30 seconds’ is zijn favoriet.

We gaan niet te veel ophangen aan dit spelletje, maar 30 Seconds symboliseert in zekere zin wel het nieuwe Nederlands Elftal. Oranje ademt tegenwoordig de sfeer van een geslaagd schoolreisje, waar ook nog eens gevoetbald mag worden. Het kinderlijke plezier straalt er vanaf, zowel binnen als buiten de lijnen. Lekker keetlellen met zijn allen, onbevangen voetballen en daarna weer spelletjes spelen. De groep bestaat uit voorbeeldige en talentvolle leerlingen, met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong als schoolvoorbeeld. In de klas zit ook een stoere bink, Memphis Depay genaamd. Maar meester Koeman is eindelijk eens iemand die hem begrijpt. Eigenlijk is het een heel aardige jongen, dat ziet iedereen. De stoere bink mag nu doen wat hij wil en daardoor heeft hij zoveel respect gekregen voor de meester dat hij het beste in zichzelf en anderen naar boven haalt.

Dan is er ook nog de sterkste en vriendelijkste jongen van de klas, Virgil van Dijk. Die krijg je niet snel boos, maar als je aan iemand in een oranje shirt komt, kom je aan Virgil van Dijk. Hij kan ook heel goed koppen. De snelste jongen van de klas? Dat is Steven Bergwijn, die door niemand geraakt wordt met tikkertje. Behalve door Denzel Dumfries, want die gaat net zo lang door totdat iedereen moe is. Daley Blind is de slimste. Hij wordt ook bijna nooit geraakt wordt met tikkertje, terwijl hij niet snel is. Frenkie de Jong is juist heel creatief en zo heeft iedereen zijn kwaliteiten. Maar het belangrijkste is dat ze het leuk hebben met zijn allen en goed kunnen samenwerken.

Luisteren naar meester Koeman en lekker voetballen

Iedereen vermaakt zich tijdens het schoolreisje in Oranje, maar het hoogtepunt is toch echt de voetbalwedstrijd. Daar draait het allemaal om voor de jongens, dat vinden ze het leukste wat er is. In de kleedkamer luisteren ze voor de wedstrijd heel goed naar meester Koeman, die zelf vroeger ook goed kon voetballen. En hij heeft een keer het shirt van de aartsrivaal gebruikt als toiletpapier, maar als ze daarover beginnen, wordt meester Koeman boos. Ze voeren zijn opdrachten uit, verzinnen er zelf stiekem nog wat bij en zijn voor niemand bang. Sinds de komst van meester Koeman winnen ze ineens veel vaker en dat wordt met zijn allen gevierd. Zelfs de jongens die niet mee mogen doen met de wedstrijd zijn blij. Want zij zijn even belangrijk, zei meester. Na de tijd moeten sommige jongens nog antwoorden geven op vragen en dat doen ze heel netjes. Maar daarna zo snel mogelijk weer naar de kampeerboerderij, want er kunnen maar acht jongens meedoen met 30 Seconds. In bed fantaseren ze stuk voor stuk over grote bekers. Laten we hopen dat ze die gaan winnen, zoals we hier eigenlijk al voorspellen.

Reageer op artikel:
De 30 Seconds generatie: op schoolreisje in Oranje en lekker voetballen
Sluiten