Deze 4 dingen heeft de videoscheidsrechter (niet) veranderd

De Video Assistant Referee, ook wel VAR, heeft sinds zijn intrede in het voetbal flink wat teweeg gebracht. Inmiddels hebben wij ook in de Eredivisie videoscheidsrechters en het spel wordt door hun toevoeging anders beleefd en gespeeld. Het heeft effect op zowel de supporters als de spelers. Hier zijn vier dingen die door de videoscheidsrechter (niet) veranderd zijn.

1. Overtredingen lijken erger

Slow motion geeft je een veel beter zicht op de situatie, maar het heeft ook nadeel. In slow motion lijken overtredingen namelijk een stuk erger. Slow motion kan van een overtreding waar scheidsrechters normaal niet echt naar om kijken een absolute moordaanslag maken. Die bewering wordt zelfs ondersteund door een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven: scheidsrechters die de slow motion beelden zien, geven vaker rood dan arbiters die alleen de real time beelden te zien krijgen.

2. De videoscheidsrechter kan beslissingen nog veranderen

Vroeger maakte het niet uit of een beslissing juist was: alles wat de scheidsrechter besloot, dat gebeurde. Dat maakte het spel niet echt eerlijker, maar wel duidelijker. Wat de scheidsrechter besloot, dat zou gebeuren. Tegenwoordig is dat heel anders. Spelers en supporters moeten vaak lang wachten totdat er zowel van de scheidsrechter als van de videoscheidsrechter duidelijkheid is over hoe de situatie beoordeeld is. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat een doelpunt van Feyenoord afgekeurd werd, omdat een Feyenoorder een minuut daarvoor een overtreding in zijn eigen strafschopgebied had begaan. Het feestje van de Rotterdammers ging niet door en Vitesse kreeg een strafschop.

Uniek staaltje video-arbitrage in De Kuip

Het nut van een videoscheidsrechter heeft zich zaterdag al in de eerste officiële wedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen bewezen. Scheidsrechter Danny Makkelie gaf Vitesse een strafschop tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord nadat hij zelf videobeeld aan de kant van het veld had bekeken.

3. Spelers worden braver

Natuurlijk zijn overtredingen af en toe nodig en ze zullen dan ook nooit echt uitsterven. Maar de komst van de videoscheidsrechter is geen goed nieuws voor spelers die graag een schwalbe maken of vies spelen. Waar je daar vroeger nog wel mee wegkwam, lig je nu continu onder het vergrootglas van de VAR. Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat spelers zich op het veld beter gaan gedragen.

4. Iedereen blijft het oneens met de scheids

Some things never change. Wie de illusie had dat iedereen het eens zou zijn met de scheidsrechter met de intrede van de VAR, komt bedrogen uit. Dat ligt overigens niet aan het systeem, maar aan de kwaliteit van de scheidsrechters. Op een WK kiest men bijvoorbeeld niet de beste scheidsrechters, maar elke regionale bond levert een vast aantal arbiters. “Daardoor zijn het waarnemen, interpreteren en het durven nemen van besluiten onder de maat. Het is zonde dat een in potentie geweldig middel zo ontkracht wordt”, zegt oud-scheidsrechter Mario van der Ende daarover.

de Volkskrant

Reageer op artikel:
Deze 4 dingen heeft de videoscheidsrechter (niet) veranderd
Sluiten