5 dingen die je nog niet wist over de KNVB Beker

De TOTO KNVB Beker is natuurlijk al lange tijd een grote prijs in Nederland die naast een mooie beker ook een ticket voor Europees voetbal oplevert. Voor de grote clubs van ons land is de beker niet veel meer dan een troostprijs als het winnen van het kampioenschap niet meer mogelijk lijkt te zijn. Aan de andere kant biedt het de kleinere clubs een mooie prijs en de kans om zich in Europa te gaan bewijzen. Daarnaast krijgen ook amateurclubs er een podium om van zich te laten horen. Hier vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de KNVB Beker.

1. De KNVB Beker is oud en afgekeken

De KNVB Beker is meer dan 100 jaar oud. De eerste bekerwedstrijd uit de Nederlandse geschiedenis werd in 1894 gespeeld tussen de Haarlemse clubs: HFC Haarlem en de Haarlemsche Football Club. Deze twee teams waren door de vele afmeldingen en een gebrek aan belangstelling, de enige twee teams die een wedstrijd wisten te organiseren. Het idee voor het toernooi was afgekeken van de Engelse FA Cup. In 1899 besloot de Nederlandsche Voetbalbond, (later de KNVB) een echt toernooi te organiseren. RAP Amsterdam werd de eerste winnaar van dit toernooi door in de finale het Haagse HVV te verslaan met 1-0.

2. Het werd een keer 25-0 in een bekerwedstrijd

De wedstrijd tussen het Haarlemse Koninklijke HFC en het Amsterdamse AC & FC VVV is er nog steeds een met een wel heel indrukwekkend record. Koninklijke HFC won die pot namelijk met maar liefst 25-0. Dat is echter niet het enige record dat in deze wedstrijd werd gevestigd.  HFC speler Eddy Holdert scoorde in de wedstrijd maar liefst 13 keer, het grootste aantal doelpunten in één bekerwedstrijd ooit. Leuk feitje: Eddy Holdert was het broertje neefje van uitgever Hak Holdert, de man waar de KNVB Beker in haar beginjaren naar vernoemd was (Holdertbeker) omdat hij een beker ter beschikking stelde. Voor de grootste monsterscore in een finale van de beker moeten we naar 11 juni 1944. Willem II won toen met 9-2 van het Limburgse Groene Ster.

3. De naam is maar liefst acht keer veranderd

Bij de allereerste wedstrijd in de geschiedenis van het bekertoernooi (zie punt 1) werd er gespeeld om het Holdertbeeld. Bij de oprichting van het echte toernooi door de NVB werd dit omgedoopt tot de Holdertbeker. Vervolgens werd de prijs tussen 1921 en 1929 uitgereikt als de NVB-beker. Daarna kreeg het de naam Holdertbeker weer terug tot 1946. Na de oorlog kreeg de prijs voor het eerst de naam KNVB Beker en hield deze voor bijna 40 jaar. Van 1995 tot 2004 was het de Amstel Cup, in 2005 even de Gatorade Cup en daarna wederom de KNVB beker. Dit jaar werd de naam Toto KNVB Beker in gebruik genomen.

4. Stuntende amateurclubs meer regel dan uitzondering

In de laatste tien jaar dat er om de KNVB Beker werd gestreden, hebben er steeds amateurs in de achtste finale gestaan. Dat is dit jaar niet anders. Kozakken Boys, ODIN’59 en AFC hebben zich dit seizoen allemaal geplaatst voor de achtste finale van het toernooi. Voor het seizoen van 2002/2003 werden de eerste rondes van de beker in een groepsfase afgewerkt. Dit maakte het voor amateurs vrij lastig om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Met de invoering van het knock-outsysteem is daar verandering in gekomen en nu zijn amateurclubs in de achtste finale meer regel dan uitzondering en is menig topclub onderuit gegaan tegen stuntende hobbyvoetballers. Dit maakt de KNVB Beker in ieder geval een stuk interessanter. Zoals Eredivisie subtopper Vitesse die vorig jaar onderuit gingen tegen AVV Swift.

Megastunt: Bekerhouder Vitesse sneuvelt bij amateurclub AVV Swift

Titelhouder Vitesse heeft zichzelf in het KNVB Beker-toernooi vreselijk voor schut gezet. De Arnhemse ploeg werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de amateurs van AVV Swift.

5. De finale is één keer in twee wedstrijden opgedeeld

De finale voor de KNVB Beker in het seizoen 2009/2010 ging tussen Ajax en Feyenoord. Een extra klassieker dus. Helaas liepen de gemoederen dat seizoen hoog op tussen de supporters van beide teams en waren er veel rellen. Daarom besloot de KNVB dat jaar om de wedstrijd in twee delen te spelen, zonder uitpubliek. Ook omdat de kosten voor de vele politie die nodig zou zijn om het duel in goede banen te leiden, te hoog zouden zijn. Zodoende werd er voor het eerst in de geschiedenis van de beker een tweeluik gespeeld als finale. Bij de heenwedstrijd in de ArenA werd het 2-0 voor de Amsterdammers. Ook bij de terugwedstrijd in de Kuip moest Feyenoord het onderspit delven, het werd 1-4 en zo won Ajax voor de achttiende keer de KNVB Beker.

Bekerfinale 2010: Ajax – Feyenoord (2-0)

Ajax won met 2-0 van Feyenoord in de eerste finalewedstrijd om de KNVB-beker. De twee treffers van Siem de Jong in de beginfase zorgen voor een goede uitgangspositie voor de tweede wedstrijd op donderdag 6 mei.

Al het voetbal nieuws over de Champions League, Europa League, KNVB Beker en de Eredivisie vind je hier.

 

Reageer op artikel:
5 dingen die je nog niet wist over de KNVB Beker
Sluiten