5 redenen waarom De Graafschap (niet) degradeert uit de Eredivisie

De Graafschap was lange tijd een vaste kracht in de Eredivisie. Maar de laatste jaren gaat het minder bij de Superboeren. Lukt het na de promotie om weer eens wat langer in de Eredivisie te spelen? Vijf redenen waarom De Graafschap (niet) degradeert uit de Eredivisie.

1. Henk de Jong heeft ervaring met tegen degradatie vechten

Henk de Jong is sinds 2017 de trainer van De Graafschap. Daarvoor was hij van 2014 tot 2016 hoofdtrainer van SC Cambuur. Hij behaalde twee keer knap de twaalfde plaats. In 2016 kwam de club in de onderste regionen van de Eredivisie. Toen legde De Jong zijn functie neer, omdat hij zichzelf niet de juiste man achtte om het tij te keren. Maar vechten tegen degradatie is dus geen onbekende klus voor de trainer van de Doetinchemmers!

2. De eerste punten zijn binnen

De eerste klap is een daalder waard. Dat was bij De Graafschap niet anders. De eerste wedstrijd was op papier een lastige: de Achterhoekers moesten thuis aantreden tegen Feyenoord. Maar met veel strijdlust werden de zwakspelende Rotterdammers met 2-0 verslagen. Een enorme opsteker voor de mannen van De Jong.

3. De ploeg overtuigde niet in de play-offs

De eerste wedstrijd in de Eredivisie mag dan goed zijn geweest, maar de ploeg van De Jong eindigde het vorige seizoen niet bepaald overtuigend. In de play-offs had het zowel met Telstar als met Almere City FC veel moeite. Uiteindelijk wonnen de Doetinchemmers over twee wedstrijden wel van beide ploegen, maar met zulke tegenstanders moeite hebben is een Eredivisieploeg eigenlijk onwaardig.

4. De Graafschap heeft veel nieuwe aanwinsten

De clubleiding leek zich te realiseren dat het niveau van de ploeg die promoveerde niet hoog genoeg was. Er is geïnvesteerd en flink ook. De spelers kwamen wel transfervrij, maar onder meer Ted van de Pavert, Stef Nijland, Furdjel Narsingh en Daryl van Mieghem staan inmiddels onder contract bij de Superboeren. Dat kan het niveau alleen maar ten goede komen.

5. De Graafschap wist de laatste jaren niet lang in de Eredivisie te blijven

In de Eredivisie blijven bleek de laatste jaren een lastige opgave voor De Graafschap. De Doetinchemmers wisten na de degradatie in 2003 nooit langer dan twee seizoenen achter elkaar in de Eredivisie te blijven. Een pijnlijke en weinig hoopgevende statistiek. Houdt deze ploeg het langer uit?

Reageer op artikel:
5 redenen waarom De Graafschap (niet) degradeert uit de Eredivisie
Sluiten