5 redenen waarom Real Madrid (niet) beter af is zonder Ronaldo

Toen Cristiano Ronaldo deze zomer na negen seizoenen vertrok bij Real Madrid kwam dat niet als verrassing. Het was een tijdperk dat ten einde kwam bij de Spaanse club en de Portugees tekende een contract bij Juventus. Men zag de toekomst van de club duister in zonder de vedette en na ondanks een goede start is Real Madrid inmiddels gezakt naar een negende plaats in de competitie. Was het verkopen van CR7 dan toch een fout? Hier vijf redenen waarom Real Madrid (niet) beter af is zonder Ronaldo.

1. De sfeer in de kleedkamer is beter

Dat de resultaten tegenvallen is natuurlijk niet de bedoeling. Toch is het voor veel spelers van Real een verademing dat Ronaldo niet meer bij de club rondloopt. Het diva gedrag van Cristiano, die zichzelf groter waande dan de club zelf, kon niet op veel sympathie rekenen van zijn teamgenoten. In de periode onder Mourinho werd zelfs aan veel spelers opgedragen om Ronaldo zoveel mogelijk te prijzen in de media. Dat is hoe belangrijk hij was voor het winnen van wedstrijden.

2. Andere spelers kunnen uit de schaduw van Ronaldo komen

Ronaldo was natuurlijk ondanks alles gewoon een hele goede voetballer. Maar dat betekende niet dat hij de enige topvoetballer bij de ploeg was. Real barst van het talent, talent dat nooit tot zijn recht kwam in de schaduw van het kopstuk in de vorm van de Portugese vedette. Namen als Bale, Modric en Benzema hebben nu eindelijk de kans om in de schijnwerpers te stappen en te laten zien wat ze waard zijn. En al gaat het nu allemaal niet zo goed, de kwaliteit is er, ze hoeven alleen maar op te staan. Of daar gewoon tijd voor nodig is, of dat het zonder Ronaldo toch niet gaat lukken is echter nog maar de vraag.

3. Real Madrid is weer een team

Gareth Bale zei het al na het vertrek van Cristiano: ”Misschien zijn we nu iets meer ontspannen. Er staat een team. Het gaat niet meer om één speler”. Dat is ook terug te zien in het spel van de Madrilenen. Benzema scoort meer en is veel meer betrokken bij de opbouw. Ook hoeft hij zijn aanvallende positie niet meer met Cristiano Ronaldo te delen of hem te bedienen. De nadruk ligt veel meer op het balbezit en de pressie wordt nu al team goed uitgevoerd.  De hele tactiek is niet meer om een speler heen gebouwd en jonge spelers als Marco Asensio om zich te gaan ontwikkelen. Of het allemaal gaat werken zal in de toekomst duidelijk worden.

4. Ze scoren een stuk minder

Je kon zeggen wat je wilde over Ronaldo, maar hij scoorde ontzettend veel en kon het verschil maken in een wedstrijd. In zijn laatste seizoen bij Real scoorde Ronaldo 26 keer in 27 wedstrijden in de competitie en legde hij er vijftien tussen de palen in de dertien Champions League wedstrijden die hij speelde. Dit was voor zijn doen nog weinig en het feit dat hij er nu niet meer is, wordt toch wel pijnlijk duidelijk als je naar de statistieken kijkt. In de tien wedstrijden die tot nu toe gespeeld zijn scoorde Karim Benzema vier doelpunten en Gareth Bale zit op drie uit negen. Ook werden de afgelopen drie wedstrijden allemaal verloren met als grote schaamte de 5-1 nederlaag tegen Barcelona in El Clásico.

5. Het verliezen van Zidane wordt een beetje vergeten

Door alle commotie rondom het vertrek van Cristiano Ronaldo wordt er snel vergeten dat Real Madrid nog een belangrijke schakel verloren heeft. Het vertrek van de trainer kan een impact hebben die misschien wel meer verantwoordelijk is voor de dalende lijn van de club, dan het vertrek van Ronaldo. Zidane was tactisch heel sterk en hij wist precies hoe hij zijn team moest neerzetten voor een optimaal resultaat. Zijn opvolger Lopetegui heeft daarna niets kunnen presteren met de ploeg die overbleef na het vertrek van Ronaldo en is inmiddels vervangen door Santiago Solari. Ronaldo wordt gemist, maar een goede trainer zou met alle kwaliteit die Madrid heeft ook iets moeten kunnen neerzetten zonder één sterspeler. Ook waarschuwde de Franse grootmeester meteen dat er bij het vertrek van Ronaldo grote veranderingen moesten plaatsvinden. Advies dat Real Madrid tot nu toe niet ter harte genomen lijkt te hebben.

Lezen waarom Ronaldo precies wegging bij Real Madrid? Lees het hier.

 

Reageer op artikel:
5 redenen waarom Real Madrid (niet) beter af is zonder Ronaldo
Sluiten