5 redenen waarom Ajax dit jaar (geen) kampioen wordt

Ajax is zonder meer de meest succesvolle ploeg van Nederland. De Amsterdammers hebben als enige Nederlandse ploeg meer dan 30 landstitels en ook Europees presteren zij verreweg het beste. Maar inmiddels is het al vijf seizoenen geleden dat Ajax een prijs binnensleepte. Gaat de landstitel dit jaar wel naar de hoofdstad? Vijf redenen waarom Ajax dit jaar (geen) kampioen wordt.

1. De selectie van Ajax is ongelofelijk sterk

Ajax heeft dit seizoen op het gebied van spelersbeleid geweldige zaken gedaan. Veel van de sterkhouders zijn gebleven en Marc Overmars heeft deze zomer eindelijk besloten dat het geld mag rollen in Amsterdam. Daardoor is een geweldige ploeg ontstaan. Een greep uit de fantastische selectie: Matthijs de Ligt, Daley Blind, Dušan Tadić, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Andre Onana. Het is voor de Godenzonen te hopen dat Overmars de ploeg een beetje bij elkaar kan houden, want met zo’n sterke selectie mag de titel de Amsterdammers eigenlijk niet ontgaan.

2. Erik ten Hag heeft kunnen wennen

Je kunt vinden van Erik ten Hag wat je wilt, maar ten opzichte van onder meer Mark van Bommel van PSV heeft hij het voordeel dat hij heeft kunnen wennen. De Haaksbergenaar zit inmiddels meer dan een halfjaar op de trainersstoel in Amsterdam en kent de omgeving en spelers daardoor inmiddels goed. Daarom is er geen overgangsperiode en kan hij het seizoen direct beginnen met het spelen van zijn eigen voetbal.

3. Het begin was matig

Ajax trapte het seizoen af met gelijkspel tegen Heracles Almelo, die de afgelopen seizoenen in de middenmoot heeft gevoetbald. Een flinke domper voor het team dat op eigen grasmat de wedstrijd beëindigde met 1-1. Met een sterkere selectie had Ajax het team uit Almelo eigenlijk de baas moeten zijn, maar in de 84ste min scoorde Kristoffer Peterson de gelijkmaker en liet Ajax met 1 punt achter.

4. Europees voetbal lonkt, en dat betekent extra wedstrijden

Europees voetbal is allesbehalve een zekerheid voor Ajax dit seizoen. De Amsterdammers hebben tegen Standard Luik een uitstekende uitgangspositie door het 2-2 gelijkspel in Luik. En mocht de ploeg van Ten Hag inderdaad een ronde verder komen, dan speelt Ajax sowieso Europa League of Champions League. Goed voor de UEFA-ranking en de inkomsten, maar wel vermoeiend voor de spelers. PSV speelt dit seizoen sowieso Europees voetbal, bij Feyenoord is daar een klein wonder voor nodig.

Volgende week de klus klaren boys! ❌❌❌ #UCL #staaja

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

5. De selectie heeft nu ook ervaren spelers

We hebben het al gehad over hoe sterk de Amsterdamse selectie is, maar eigenlijk had Ten Hag vorig seizoen ook al de sterkste selectie van Nederland tot zijn beschikking. Wat waarschijnlijk miste, was ervaring. Maar door de komst van de eerdergenoemde Tadić en Blind lijkt dat probleem opgelost. Als de jonge talenten zich aan hen kunnen optrekken, kan het toch eigenlijk niet misgaan voor de Ajacieden?

Reageer op artikel:
5 redenen waarom Ajax dit jaar (geen) kampioen wordt
Sluiten