Voetbal 19 sep 2018 Marlon Labrie

Amateurclub AEK Athene: het bijzondere verhaal achter de tegenstander van Ajax

Vanavond mag na PSV ook Ajax beginnen aan het Champions League seizoen. Ajax is sinds vier seizoenen weer actief in het miljoenenbal en is in groep E gekoppeld aan Bayern München, Benfica en de tegenstander van vanavond het Griekse AEK Athene. De Amsterdammers kwamen AEK Athene in de geschiedenis pas één keer tegen, dat was in het seizoen 1994/1995. Beide duels werden gewonnen door Ajax. Uit werd het 1-2 en thuis werd het 2-0 door twee goals van Tarik Oulida. We hopen natuurlijk dat Ajax de Grieken verslaat en de eerste drie punten pakt. Het aparte aan de Griekse kampioen is dat de club in 2013 nog een amateurclub was, een bijzonder verhaal.

AEK Athene in nood

AEK Athene is sinds 24 jaar weer eens kampioen van Griekenland. Best een prestatie aangezien Olympiakos in de laatste 21 jaar negentien keer kampioen van Griekenland werd. De Griekse club is dus helemaal terug, terwijl dat een paar jaar geleden echt anders was. Vijf jaar geleden degradeerde de Grieken als gevolg van financiële problemen uit de hoogste divisie, waarna de Grieken vrijwillig een amateur club werden en nog een divisie zakte.

De Griekse Kampioen zakte in 2013 heel snel weg maar kwam eigenlijk net zo snel weer terug op het hoogste niveau. Dat was vooral te danken aan oud voorzitter Dimitris Melissanidis. Door zijn financiële steun kon AEK weer groeien en werd het twee achter elkaar kampioen en stond het binnen twee jaar weer in de Griekse Super League.
De club is weer financieel gezond en klaar voor de toekomst. Vanaf volgend seizoen gaat het haar thuis wedstrijden afwerken in het gloednieuwe Agia Sofia stadion wat plaats bied aan dertigduizend toeschouwers. Ajax zal in Griekenland in het uit 1982 afkomstige olympische stadion spelen.

Ajax en AEK naast elkaar

Beide clubs beliepen dezelfde weg om het hoofdtoernooi te bereiken. Ajax en AEK stroomde allebei in de Champions League voorrondes in. Ajax versloeg haar drie tegenstanders (Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev) met aantrekkelijk voetbal en overtuigende zeges. Bij AEK Athene ging het wat minder makkelijk, maar winnen is winnen. De Grieken versloegen eerst de Schotse kampioen Celtic (1-1 uit en 2-1 thuis) en daarna de Hongaarse kampioen MOL Vidi FC (2-1 uit en 1-1 thuis). Deze overwinningen resulteerde in Champions League deelname, de laatste keer dat AEK CL speelde was in 2007/2008. Een mooie prestatie voor de ploeg van trainer Marinos Ouzounidis.

Ajax - AEK Athene 19 september 2018

Familie Blind

Daley Blind kan vanavond in de voetsporen van zijn vader treden. Zijn vader Danny Blind speelde in het seizoen waarin Ajax de cup met de grote oren wist te winnen in het verdedigende centrum tijdens de 2-0 gewonnen thuiswedstrijd. Vanavond kan zoon Daley kan vanavond in de voetsporen treden van zijn vader. Een bijzonder avond voor beiden.

Ajax speelt vanavond in eigen Johan Cruijff Arena om 18:55 tegen AEK Athene de wedstrijd is te zien op Veronica en Ziggo Sports.

Meer Champions League en voetbal nieuws lezen? Dat doe je hier.

Nu.nl

Reageer op artikel:
Amateurclub AEK Athene: het bijzondere verhaal achter de tegenstander van Ajax
Sluiten