Schaatsen 12 jan 2019 Jan De Raab

Antoinette de Jong is Europees kampioen allround

Antoinette de Jong is waarschijnlijk op dit moment de gelukkigste vrouw op aarde. De 23-jarige slaagde er voor het eerst in haar loopbaan in om de Europese titel allround binnen te slepen. De schaatsster won drie van de vier afstanden en eindigde op de afsluitende 5000 meter als tweede.

Antoinette de Jong wint EK allround

Op de 5000 meter bevond de Jong zich in een luxe positie. Met een voorsprong van ruim 20 seconden op Martina Sablikova was het vrij snel gebeurd. Die 20 seconden waren onoverbrugbaar voor Sablikova. De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd nog wel gepasseerd, maar daar bleef het dan ook bij. De Italiaanse zou uiteindelijk derde worden in het klassement.

Antoinette de Jong

“Je droomt ervan als klein meisje. Nu het is gelukt, word ik er emotioneel van. Normaal huilt mijn moeder altijd als eerste, maar nu ben ik het geloof ik. Het zal wel in de genen zitten”, aldus een bijzonder blije De Jong. Haar EK was in ieder geval in positieve zin anders dan voorheen. “Normaal ben ik aan het jagen op de hoger geplaatste schaatssters, maar nu werd er op mij gejaagd. Na de finish besefte ik nog niet dat ik kampioen was geworden en nu kan ik het ook eigenlijk niet geloven. Ik ga in ieder geval met een heerlijk gevoel naar huis!”

Drie uit vier voor de Jong

Eerder op de dag had de Jong al goede zaken gedaan. Zo wist ze de 1500 meter te winnen en had ze afgelopen vrijdag al een formidabele prestatie geleverd door de 500 en 3000 meter op haar naam te zetten. De 1500 meter won ze in een tijd van 1.57,03 en was daarmee een seconden sneller dan haar Italiaanse concurrent Francesca Lollobrigida. Martina Sablikova werd derde in een tijd van 1.58,07.

Ireen Wüst stelt teleur

Voor Ireen Wüst was het EK er een met een heel ander resultaat. In haar rit tegen Sablikova moest ze haar meerdere erkennen in haar tegenstander en werd ze uiteindelijk vijfde. Ook de 5000 meter was geen succes, ze werd zevende. Wüst eindigde daardoor als vierde in het algemeen klassement. Ook voor Carlijn Achtereekte was er weinig reden tot vreugde. Zij moest genoegen nemen met een tiende tijd (2.00,64) op de 1500 meter. Op de 1500 meter deed ze het een stuk beter en eindigde ze als derde. In het algemeen klassement speelde ze geen rol van betekenis en eindigde als zesde.

Schaatsen

Reageer op artikel:
Antoinette de Jong is Europees kampioen allround
Sluiten