Atletiek 30 nov 2018 Jan De Raab

Bart Bennema herenigt met schaatspupil Dafne Schippers

Ooit maakte ze furore als topatlete met een ongekende dosis talent. Een coach die de mogelijkheden zag om het beste uit haar naar voren te halen slaagde in zijn opzet. Het succes was duidelijk: Dafne Schippers had het in zich om uit te groeien tot een Nederlandse topatleet. Een wereldtitel in 2015 op de 200 meter, zilver op de Olympische Spelen van 2016. Een lange, succesvolle carrière lag in het verschiet, tot een andere coach zich aandiende.

De loopbaan van Dafne Schippers leest als een spannend jongensboek. De successen die ze onder begeleiding van Bart Bennema behaalde kregen weinig vervolg met het aantreden van Rana Reider. Nog geen twee jaar later vertekt Reider wegens persoonlijke omstandigheden naar de Verenigde Staten en keert Bennema definitief terug als coach van Schippers.

Bennema is een logische keuze voor Dafne Schippers

De keuze voor Bennema is niet meer dan logisch, ook al is deze uit nood geboren. De Atletiekunie maakte de terugkeer van Bennema wereldkundig en geeft aan dat een zoektocht naar een nieuwe keuze nooit echt een optie is geweest. “Her en der gaan zoeken zou, zinloos zijn”, zegt Bennema in een gesprek met het Algemeen Dagblad. “Wij weten door ons verleden wat werkt en wat er moet gebeuren.”

Ondanks de logica om terug te keren bij de oude begeleider is het geen gelopen race geweest. “Ik moest het wel even laten bezinken en een aantal rondjes met Dafne babbelen. In die acht jaar tijd was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat is ook logisch als je zo lang met elkaar werkt.”

Meestrijden om de wereldtitel

In een periode van acht jaar zag Bennema hoe Schippers zich ontwikkelde van talent tot succesvolle sprintster. Een hele reeks aan successen zou volgen met als hoogte punt haar eerste wereldtitel op de 200 meter in 2015 in Peking op het WK. Ook het behalen van de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van 2016 mag op zijn conto worden bijgeschreven. Feitelijk is het enige succes wat zij onder haar laatste coach boekte, het prolongeren van haar wereldtitel in 2017. Sindsdien heeft ze weinig aansprekende successen behaald.

Duidelijke opdracht

Voor Bennema ligt er een duidelijke opdracht: het talent van weleer weer te laten presteren. “Ik wil weer kijken hoe ik haar goed krijg en hopelijk nog een beetje beter”, aldus de oud-atleet. Met name de deelname aan het WK in Doha, volgend jaar september en de Olympische Spelen in 2020 zijn de doelen op korte termijn. “Op het WK moet ze de competitie aan kunnen gaan met de rest van de dames om haar wereldtitel te behouden of een andere wereldtitel te behalen. Er is voldoende tijd om haar klaar te krijgen en een gooi te doen naar de medailles.”

NuSport

Reageer op artikel:
Bart Bennema herenigt met schaatspupil Dafne Schippers
Sluiten