Schaatsen 30 dec 2018 Jan De Raab

Bergsma en Nuis winnen op het NK afstanden

Er zijn vele afstanden die de aandacht trekken in Heerenveen tijdens de NK afstanden. Toch is er geen enkele afstand die zo tot de verbeelding spreekt als de 10.000 meter. Ga er maar aan staan, even 10 kilometer schaatsen. Voor Jorrit Bergsma is het geen probleem meer, hij won voor de derde keer op rij het koningsnummer en mag zich Nederlands kampioen noemen. Dat hij daarbij ook nog even het baanrecord van Sven Kramer overnam is natuurlijk een duidelijke aanwijzing van het niveau van Bergsma.

Bergsma was uiteraard zeer tevreden met zijn prestatie, niet in de laatste plaats vanwege het baanrecord. “Dit is de eerste keer dat ik een baanrecord hier pak, dat is heel vet”, aldus een blije Bergsma. “Zo voldaan ben ik niet vaak van het ijs gestapt.”

Baanrecord Kramer sneuvelt tijdens het NK afstanden

Het was vijf jaar geleden dat Kramer geschiedenis schreef door een tijd van 12.45,09 neer te zetten. Bergsma ging daar eenvoudig overheen met 12.43,70. Sven Kramer was er zelf niet bij, hij had zich eerder voor het koningsnummer afgemeld.

In de voorlaatste rit trad de 32-jarige Bergsma aan tegen dat andere schaatskanon, Patrick Roest. In afwezigheid van Kramer zou moeten worden bepaald wie nummer 1 en wie nummer 2 zou worden. Van een echt gevecht was echter geen sprake, daarvoor was Bergsma overduidelijk te sterk voor Roest.

Bergsma en Roest naar WK

Een kleine 2.5 kilometer in de race pakte Bergsma een seconde op Roest. Het gat was geslagen, zij het minimaal. Het zou nog een tijd duren voor Bergsma een tweede aanval wilde forceren. Na 7,5 kilometer zette hij opnieuw aan en reed zes maal een rondje van 29. Roest had het nakijken en kwam met 12.50,86 over de finish.

Colin Banks-100% NL on Twitter

Jorrit Bergsma wint de 10km afstanden en draagt natuurlijk in zijn ere ronde vol trots het Rood, Wit, Blauw, Oranje 😀😀😀 https://t.co/u66CyfCjCs

Voor Roest was er dus het zilver, maar dat was niet de enige prijs. Zijn tweede plek was goed voor een startbewijs op het WK afstanden, volgend jaar in Duitsland. Het brons was in Thialf weggelegd voor Douwe de Vries die met 13.06,21 eindigde.

Kjeld Nuis wint ook

NK afstanden - Kjeld Nuis

Naast het feest bij Bergsma was er ook reden tot juichen bij Kjeld Nuis. Voor de vijfde keer werd hij Nederlands kampioen op de 1.000 meter. De Olympisch kampioen reed de afstand in 1.08,16. Eerder behaalde hij een snellere tijd tijdens de WB-kwalificatie. Destijds reed hij de afstand in 1.07,80. Zijn prestatie in Heerenveen was dus niet grandioos, wel was het goed voor de titel.

Directe concurrent Thomas krol was 0.1 seconde langzamer en moet genoegen nemen met een tweede plaats. Brons was er voor Kai Verbij. De man die de titel twee jaar geleden won, kon niet voorkomen dat Kjeld Nuis er met de titel vandoor ging.

NOSNOS

Reageer op artikel:
Bergsma en Nuis winnen op het NK afstanden
Sluiten