Voetbal 14 nov 2018 Jan De Raab

Bondscoach Wiegman wil Oranjeleeuwinnen naar Tokio loodsen

De Oranjedames hebben het winnaarsvirus goed te pakken. Nog maar net bekomen van het behalen van het zo gewenste WK-ticket, ligt het volgende doel alweer te wachten: Tokio. In de Japanse stad wordt in 2020 het volgende grote sportevenement georganiseerd waar de dames niet mogen ontbreken: de Olympische Spelen.

WK kwalificatie voor Oranjedames

Het kwalificeren voor het WK was al een heel belangrijk doel, deelname aan de OS van 2020 is zo mogelijk nog belangrijker voor de Oranjevrouwen. Bondscoach Sarina Wiegman is er echter de vrouw niet naar om nu feest te vieren, ze kijkt liever vooruit naar nieuwe sportieve hoogtepunten. Hoe groter de uitdaging des te beter haar meiden gaan presteren, zo lijkt het.

Het zo een primeur zijn voor de meiden van Oranje als ze er inderdaad in zouden slagen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. De opdracht is in dat geval eenvoudig: gewoon bij de drie beste Europese landen eindigen op het WK. Het spelen op een mondiaal toernooi is geen bijzonderheid van de Oranjedames. Eerder gaven ze al acte de presence op de diverse EK’s (2009, 2013, 2017). Ook het WK is geen onbekend terrein, de dames wisten zich namelijk in 2015 hier ook al voor te plaatsen.

Olympische Spelen is zeker haalbaar

De opdracht om bij de drie best presterende landen op het WK te behoren is geen gelopen race. Sterker nog, van onder andere Engeland en Schotland mag serieuze concurrentie worden verwacht. Ook Frankrijk, Spanje, Italië, Noorwegen, Zweden en Duitsland doen een gooi naar de eindzege. Bondscoach Sarina Wiegman weet haar team echter op waarde te schatten en ziet de uitdaging als een gezond en realistisch gegeven. “De afgelopen vier jaar zijn we veel beter geworden en dat willen we doortrekken in Frankrijk. Het zou ultiem zijn om daar een olympisch ticket te pakken. We willen ook naar Tokio.”

Geen leeftijdgrens op de Olympische Spelen

Bondscoach Wiegman staat niet alleen in haar wens om Oranje te laten kwalificeren voor de OS van 2020; binnen de top van de KNVB wordt deze wens ook gekoesterd. De belangrijkste wens vanauit de KNVB is dan wel dat de beste spelers in de eindselectie worden opgenomen. In de praktijk betekent dat, dat er geen leeftijdsgrens zal zijn. Geen selectie dus van spelers onder 23 jaar met drie dispensatiespelers zoals bij het olympisch toernooi van de mannen.

De directeur amateurvoetbal KNVB, Jan Dirk van der Zee vindt dat laatste een belangrijk verschil. “Bij de mannen is het WK het hoogst haalbare, maar bij de vrouwen is de Spelen misschien nóg hoger. Het is een droom om dat te halen, maar ook een realistisch doel. We kunnen hoge ogen gooien in Frankrijk.”

NuSport.nl

Reageer op artikel:
Bondscoach Wiegman wil Oranjeleeuwinnen naar Tokio loodsen
Sluiten