Betekent Brexit het einde van de Premier League?

Als Engeland uit de EU stapt kunnen er dingen drastisch gaan veranderen in de Premier League. Nu er een akkoord bereikt is over Brexit kan de best bekeken voetbalcompetitie van de wereld flink in de problemen komen. In het ergste geval kan de competitie zelfs in elkaar storten vanwege de strenge regels met betrekking tot spelers uit het buitenland.

Leicester succes niet meer mogelijk na Brexit

Laten we als voorbeeld kijken naar het droomkampioenschap van Leicester City. Het succesjaar van deze club werd voor een groot deel mogelijk gemaakt door Ryad Mahrez, N’Golo Kanté en Robert Huth. Allemaal buitenlandse spelers die de overstap naar Leicester makkelijk konden maken vanwege het feit dat er voor spelers in de Europese Unie andere regels gelden dan voor spelers van buiten de EU.

Strenge regels

Als het Verenigd Koninkrijk zelf niet meer bij de EU hoort, gelden de zwaardere regels dus voor alle niet Engelse spelers die naar de Premier League zouden willen komen en een werkvergunning moeten krijgen. Het succesverhaal van Leicester City had in dat gevoel dus nooit kunnen plaatsvinden. Om dan een buitenlandse speler te kunnen aanschaffen moet de aankoop in kwestie aan een reeks eisen voldoen die het onmogelijk maakt om onbekende talenten te kopen. Mahrez en Kanté waren namelijk geen internationals, speelden geen Champions League en konden niet als exceptioneel talent aangemerkt worden omdat ze te weinig verdienden. Met de regels na Brexit zou hun overstap naar Leicester dus niet mogelijk geweest zijn.

Een voordeel van deze regels, voor ons als Nederlanders in ieder geval, is dat het ook niet meer makkelijk zou zijn voor grote Premier League clubs om de jeugdopleidingen van bijvoorbeeld Ajax en PSV leeg te roven. Het scouten van goedkope talenten zal ook verleden tijd zijn omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken pas een vergunning zal geven als een speler zijn waarde kan vertalen in genoeg geld. Clubs moeten boven de gemiddelde transfersom in de Premier League zitten en topsalarissen aanbieden om de kans op een werkvergunning te vergroten.

Minder buitenlanders

De Engelse voetbalbond FA wil dit moment dan ook aangrijpen om het maximaal aantal buitenlanders per team naar beneden te brengen. Het limiet dat nu op maximaal zeventien buitenlanders per club ligt, zou moeten worden verlaagd naar twaalf. Dit zouden drastische veranderingen teweeg brengen bij de clubs in de Premier League. Op dit moment zijn er namelijk maar liefst dertien clubs die meer dan twaalf voetballers uit het buitenland in hun selectie hebben. De clubs moeten dus snel een overeenstemming bereiken met de FA over Brexit. Doen ze dat niet dan zou de Premier League zoals wij hem nu kennen misschien wel kunnen ophouden met bestaan.

Meer lezen over voetbal? Kijk dan hier voor al het laatste nieuws. Benieuwd wie de tien best betaalde sporters op Instagram zijn? Door hier te klikken kom je erachter.

Reageer op artikel:
Betekent Brexit het einde van de Premier League?
Sluiten