Nieuws 13 dec 2018 Jan De Raab

Champions League: hoe Ajax Bayern München in toom hield

Ajax heeft reden om trots te zijn op trainer en Ten Hag en zijn jongens. Ondanks de vele inspanningen wist de Duitse grootmacht Bayern München geen vuist te maken tegen het ‘kleine’ Ajax en moest men de Johan Cruijff Arena verlaten met slechts één punt. Ondanks het gelijkspel in de Champions League wedstrijd gaat de Duitse topclub als groepswinnaar door en blijft Ajax tweede.

Spannende afsluiting groepsfase Champions League

In een bijzonder spannende wedstrijd lieten de Amsterdammers zien dat het niet onder de indruk is van de reputatie van Europese topclubs. Grote namen zijn niet langer heilig en Ajax liet duidelijk zien dat het bij de Europese sub-top hoort. In de eerste helft van de Champions League wedstrijd was het Ajax die al vroeg probeerde om een opening te forceren, iets wat het slecht mondjesmaat in slaagde. De pogingen van Bayern waren een stuk succesvoller. Na amper 15 minuten te hebben gespeeld was het Bayern wat bij monde van Robert Lewandowski de openingstreffer forceerde. Andre Onana was kansloos en de 0-1 was een feit. Zijn Duitse collega Manuel Neuer was een stuk succesvoller en wist een poging van Donny van de Beek te neutraliseren.

In de tweede helft zou de strijd pas echt losbarsten. Ondanks de vele dreiging van de kant van Bayern München was het Dusan Tadic die na een schitterende aanval de gelijkmaker scoorde. Een aanval van Bayern via een kopbal werd door Onana in een reflex onschadelijk gemaakt. Wat volgde was een heel open strijdtoneel waarbij de nodige overtredingen werden begaan. Leon Goretzka werd neergehaald door Maximilian Wöber en laatst genoemde kon met rood de kleedkamer gaan opzoeken.

Twee rode kaarten

Hetzelfde lot zou Thomas Müller treffen. Schoppen mag nog steeds niet en dus werd zijn behandeling van Ajacied Nicolas Tagliaficio ook beloond met een rode kaart. Opeens stonden beide ploegen met tien man te spelen. Geen veldoverwicht voor Ajax, maar wel een aantal uitgelezen kansen die zelfs tot een voorsprong van Ajax leiden. Na een overtreding op Dolberg kon Ajax heel brutaal de 1-2 laten aantekenen door Tadic. Vanaf elf meter was hij feilloos en even leefde de hoop op dat er een klein wonder in het verschiet lag. De vreugde was van korte duur. Tagliafico vloerde invaller Thiago in het zestienmetergebied waarop Lewandowski de stand vanaf elf meter op 2-2 zou bepalen. In de resterende tijd dreigde Bayern München via Kingsley Coman  te zorgen voor een Duitse overwinning, maat Tagliafico bracht net voor het fluitsignaal de stand op 3-3.

Champions League Ajax Bayern München

Ongeslagen maar geen groepshoofd

Nu Ajax weliswaar ongeslagen is, maar toch als tweede eindigde wacht de ploeg uit Amsterdam een zware tegenstander in de tweede ronde van de Champions League. Het team van Ten Hag weet aanstaande maandag wie de volgende tegenstander zal zijn. Het enige voordeel is dat het voor Ajax een thuiswedstrijd zal zijn. De mogelijke tegenstanders zijn niet de minsten: Borussia Dortmund, Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid en Juventus. Omdat Ajax al in de groepsfase Bayern München trof kan men de Duitse ploeg pas in de kwartfinale gaan treffen. Maandag 17 december zal de loting plaatsvinden en de eerste wedstrijden staan gepland voor 12, 13, 19 en 20 februari. De returnwedstrijden staan op het programma voor 5, 6, 12 en 13 maart.

Champions League: gekwalificeerd voor 2de ronde

Groepswinnaars Nummers 2
Bayern München Ajax
Borussia Dortmund Atlético Madrid
FC Barcelona Tottenham Hotspur
Paris Saint-Germain FC Liverpool
FC Porto Schalke 04
Real Madrid AS Roma
Juventus Manchester United
Manchester City Olympique Lyonnais

 

Ondanks de ongeslagen status en de spectaculaire wedstrijd tegen groepswinnaar Bayern München overheerst het gevoel dat er meer in had gezeten voor Ajax. Daley Blind vindt het jammer, maar heeft er vrede mee: “Zo ongelooflijk zonde. Je staat kort voor tijd met 2-1 voor en dan, ja….en dan maak je zelf nog een klein foutje waar hun derde goal uit voortkomt. Dan vecht je terug tot 3-3. Ongelooflijk, wat een wedstrijd!”

Niet arrogant

Dusan Tadic, de maker van twee doelpunten tegen de Duitsers ziet dat de ploeg is gegroeid en dat reputaties geen waarde hebben: “we willen niet arrogant zijn, maar elke tegenstander houdt nu rekening met ons.” Het hoge tempo van de wedstrijd verbaast hem niet. “In Engeland heb ik veel vaker van dit soort duels gespeeld.”

Dat trainer Ten Hag tevreden is moge duidelijk zijn. Vooraf hadden weinig mensen rekening gehouden met het huidige verloop in de groepsfase. Over het vervolg is hij dan ook duidelijk, er zijn genoeg kansen voor de Amsterdammers. “We hebben nu tegen een topploeg in Europa gespeeld en we krijgen er straks weer eentje. Als we leren van de fouten en het spel dat we bij vlagen hebben laten zien frequenter op de mat leggen, hebben we een kans. We wilden het publiek waarderen. Dat zijn we ook aan de fans verplicht. Het was een geweldige entourage. Dit team is ongelooflijk hongerig en ambitieus. Ze zijn vanaf de eerste minuut los gegaan.”

NOSNOS

Reageer op artikel:
Champions League: hoe Ajax Bayern München in toom hield
Sluiten