Voetbal 13 feb 2019 Jan De Raab

Champions League: Iran gebruikt een ander Manchester United logo

Overal waar je komt wordt voetbal gespeeld. Of dit nu tijdens je vakantie in eigen land is of juist ver over de grens. Zelfs in Braziliaanse sloppenwijken zal je naast bedreven voetballiefhebbers ook fans van Manchester United  aantreffen. De sport verbindt mensen en laat jongeren dromen van een carrière als prof. Kortom, waar je komt, de sport blijft onverminderd populair. Zelfs in een land als Iran.

Iran: een ander Manchester United logo

Manchester United on Twitter

Ready? #MUFC #UCL

Als je wel van voetbal houdt, maar het zelf niet speelt, dan blijft er een andere mogelijkheid open: voetbal kijken. Zo kunnen de Iraniërs gewoon elke belangrijke wedstrijd op de televisie volgen, bijvoorbeeld Champions League wedstrijden. Opvallend genoeg was er iets bijzonders te zien voor de Iraniërs die de wedstrijd van Manchester United tegen Paris Saint Germain bekeken. Niet dat de wedstrijd zelf zoveel anders was, het ging om een klein detail: het logo van de Engelse club.

Wettelijk verboden: afbeeldingen van de duivel

Waar je normaal gesproken het logo van Manchester United wel kunt dromen, daar zag het er nu wel heel anders uit. Het rode duiveltje op het embleem was verdwenen inclusief de bekende drietand. Wat was hier aan de hand? De verklaring is al even simpel als hilarisch…dergelijke symbolen zijn namelijk volgens d strenge Islamitische wetgeving van Iran verboden. Geen duivels of mytische figuren. Het mag gewoon niet getoond worden. Dus moet men een beetje creatief te werk gaan.

Geen Photoshop

خاکستر on Twitter

@ManUtd Iran’s official television… We are sorry…😔

Nu is het ook niet zo dat de Iraniërs lekker los zijn gegaan op het logo met Photoshop. Men heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van de roemruchte club en kwam tot de ontdekking dat in de jaren 70 van de vorige eeuw een ander logo werd gebruikt. En laat daar nou net geen duivel op staan afgebeeld. Zo kon de Iraanse televisie dus wel het embleem van Machester United tonen, zij het dat het enigszins gedateerd was en een beetje raar overkomt. Rare jongens die Iraniërs. Overigens had één Iraniër nog wel een ludieke suggestie voor de volgende wedstrijd:

بُزمجه on Twitter

لوگوى پيشنهاديم واسه باشگاه شيطانىِ منچستر يونايتد باشد كه هدايت شوند

AS Roma

De duivel op het embleem van de Engelse club is natuurlijk niet het enige voorbeeld van een aparte afbeelding in een logo van een voetbalclub. In Iran hebben ze dus aardig wat ervaring opgebouwd met het bewerken van bestaande logo’s die volgens d wet niet zijn toegestaan. Dat gaat niet altijd op een creatieve manier. Vorig jaar nog werd het logo van AS Roma het slachtoffer van de Iraanse wetgeving. De oplossing vanuit Teheran: ze maakten het wezen gewoon onzichtbaar.

Sportnieuws

Reageer op artikel:
Champions League: Iran gebruikt een ander Manchester United logo
Sluiten