Formule 1 5 feb 2019 Jan De Raab

Circuit Zandvoort heeft de financiering nog niet rond voor de eerste Formule 1 race in Nederland

Gaat het Zandvoort worden of gaat het Formule 1 circus straks toch in Assen neerstrijken en krijgt Nederland een circuit zonder historie. Ondanks de mooie plannen van Prins Bernard Junior blijkt de realisatie van een Formule 1 circuit op het legendarische circuit van Zandvoort momenteel verder weg dan ooit. Op steun vanuit de overheid voor een groots evenement hoeft men in ieder geval niet te rekenen. De boodschap vanuit de politiek is duidelijk: regel het zelf maar. Minister Bruins van medische zorg en sport schrijft aan de Tweede Kamer dat een bijdrage aan het commerciële sportevenement niet te billijken is. Geen Haags geld voor Circuit Zandvoort dus.

Geen geld voor circuit Zandvoort uit Den Haag

De jaarlijkse bijdrage die de organisatie vanuit Den Haag had gehoopt te kunnen krijgen bedraagt een slordige vijf miljoen euro per jaar. Was die toezegging wel gekomen, dan was de begroting sluitend geweest en was alles in kannen en kruiken. Wat nu dus rest voor Prins Bernard Jr. is met spoed zijn zakelijke netwerk gaan mobiliseren. Daar zal hij niet al te lang mee moeten wachten. Op 31 maart dient de begroting rond te zijn want in april wordt de definitieve kalender voor de Formule 1 bepaald.

Principe-overeenkomst

Formula One Management (FOM), de Amerikaanse organisatie achter de Formule 1, heeft al een principeovereenkomst gesloten met circuit Zandvoort. Volgens die overeenkomst zou er vanaf volgend jaar drie jaar lang daar een grand prix te houden. Dat zou mooi zijn, maar Assen was lange tijd ook kandidaat. Voorlopig gokt men dus op Zandvoort.

Assen is een goed alternatief

In Assen is men echter nog niet overtuigd van een Formule 1 evenement op Zandvoort. “Zandvoort heeft de voorkeur vanuit de FOM. Dat is ook aangegeven. De brief van FOM dateert van 13 december. Daarna is er weer veel gebeurd”, zegt de woordvoerder van Assen.

“Onlangs is een delegatie van FOM in Assen langs geweest en er staat binnenkort een nieuwe afspraak gepland. Assen is er klaar voor, heeft de financiering al rond. Dat weten ze bij de FOM. We zijn zeker niet afgevallen.”

NOS

Reageer op artikel:
Circuit Zandvoort heeft de financiering nog niet rond voor de eerste Formule 1 race in Nederland
Sluiten