Formule 1 21 mrt 2019 Jan De Raab

Circuit Zandvoort krijgt steun: gemeente geeft 4.1 miljoen euro

Geen geld van de overheid voor Circuit Zandvoort om de Formule 1 naar Nederland te halen, dat was de stellingname van Den Haag toen de overheid werd gevraagd om bij te springen. Nu blijkt dat de pogingen van het Circuit Zandvoort om de droom te verwezenlijken, hulp krijgt uit onverwachte hoek. De gemeente Zandvoort zou bereid zijn om een financiële injectie te faciliteren ter grootte van 4.1 miljoen euro.

De injectie van 4.1 miljoen is slechts een formaliteit

Of die gewenste injectie voldoende is moet nog blijken. Duidelijk is wel dat het een flinke steun in de rug is van de organisatie. Op 26 maart zal de gemeenteraad van Zandvoort over het voorstel stemmen. Een fomaliteit overigens, het is al duidelijk dat de gemeenteraad akkoord zal gaan.

Voorwaarden

De vraag die centraal staat is waar het geld vandaan komt en wat de voorwaarden zijn. De gemeente heeft in ieder geval al duidelijk gemaakt dat het geld niet bedoeld is als aanvulling op de financiële mogelijkheden van het Circuit Zandvoort. De FOM heeft namelijk een prijskaartje vastgehangen aan het organiseren van de eerste Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort. De organisatie zal met geld over de brug moeten komen om een plaatsje op de Formule 1 kalender van 2020 te bemachtigen, namelijk 20 miljoen euro. Het bedrag van 4.1 miljoen euro wat de gemeente Zandvoort is bestemd voor de verbetering van de infrastructuur rond het circuit, het stimuleren van zogenoemde ‘side events’ en de aanstelling van extra ambtenaren.

Samenleving moet volgens Zandvoort profiteren

Het bedrag is volgens de beschikbare informatie als volgt samengesteld:

  • 2,2 miljoen euro: verbetering infrastructuur en stimulering side-events
  • 1,4 miljoen euro: extra ambtenaren, facilitaire voorzieningen en onvoorziene uitgaven
  • 000 euro: nieuwe toegangsweg(en) naar het circuit
Circuit Zandvoort

De gemeente benadrukt dat de kapitaalinjectie hier niet bedoeld is om een begrotingstekort van het Circuit Zandvoort aan te vullen. “Het is de bedoeling dat de investeringen naar de samenleving gaan. Wij zullen niet aan de Formule 1 betalen om de Grand Prix terug naar Nederland te halen”, aldus  wethouder Ellen Verheij in een gesprek tegenover de NOS.

Onderzoek naar de economische impact

De wethouder hoeft dat het voornemen van de gemeente navolging zal krijgen. Zo zou de beslissing er voor kunnen zorgen dat partijen die momenteel nog hun bedenkingen hebben over de streep worden getrokken. Om de plannen te onderbouwen en het draagvlak te vergroten, heeft de gemeente onderzoeksbureau Decisio, opdracht gegeven om de economische effecten van een Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort te onderzoeken. Hieruit komt naar voren dat een Grand Prix zeer lucratief is. Zo zou Zandvoort alleen al kunnen rekenen op 28 miljoen euro aan extra inkomsten. Overigens zou Zandvoort niet alleen profiteren. Ook de Metropoolregio Amsterdam (40 miljoen), provincie Noord-Holland en Flevoland) en Nederland (26 miljoen) kunnen rekenen op extra inkomsten.

NOS

Reageer op artikel:
Circuit Zandvoort krijgt steun: gemeente geeft 4.1 miljoen euro
Sluiten