Nieuws 23 jan 2019 Jan De Raab

De deal is bijna rond: Frenkie de Jong gaat naar FC Barcalona

Als de geruchten kloppen mag Ajax hopen dat ze een goede vervanger hebben voor Frenkie de Jong. De meeste gewilde middenvelder uit de Nederlandse competitie zal naar verwachting een dezer dagen zijn handtekening gaan zetten onder een zeer lucratief contract met Barcelona.

Geen PSG voor Frenkie de Jong

De drie grote, of liever gezegd, vermogende Europese topclubs trachten hem te verleiden. Machester United had serieuze belangstelling, maar tot een concreet bod kwam het niet. Ook Paris Saint Germain dacht goede kansen te hebben, maar een bod van 75 miljoen euro werd te licht bevonden en dus deed Barcelona er een schepje bovenop en voor 90 miljoen euro mag Frenkie de Jong zijn kunsten gaan vertonen voor de ogen van de Catalanen. De handtekening is nog niet gezet, maar de kans dat de deal in dit stadium nog zou kunnen mislukken wordt door ingewijden niet groot geacht. Viva España dus voor de Jong.

Bijna 90 miljoen euro: een recordbedrag

De Telegraaf wist op woensdag te melden dat de Spaanse club de Jong voor bijna 90 miljoen euro willen overnemen. Mocht het rransferbedrag inderdaad kloppen, dan is de Jong daarmee direct de duurste transfer uit de Nederlandse geschiedenis. Een van de voorwaarden vanuit Ajax was dat de transfer pas zijn beslag zou krijgen na afloop van de competitie. Aan die voorwaarde wilde Barcelona wel voldoen en dus lijkt de deal in kannen en kruiken.

Eindfase is in gang gezet

Eerder deed het hardnekkige gerucht de ronde dat de Jong wel oren had naar een transfer naar PSG. Dat was begin december vorig jaar. Daarmee ligt de vraag voor de hand: hoe serieus een transfer naar Barcelona?

Volgens NOS commentator Arno Vermeulen is het antwoord heel simpel: “Heel serieus”. Ook Spanje-correspondent Edwin Winkels is die mening toegedaan. “De Jong zou vorige week donderdag zijn overtuigd na een gesprek met onder meer technisch directeur Eric Abidal en president Josep Maria Bartomeu.” Frenkie de Jong heeft altijd gezegd dat hij niet tussentijds zou vertrekken. Dat zal ongetwijfeld niet alleen zijn wens zijn geweest, maar nog meer de wens van Marc Overmars, de man van het geld bij de Amsterdammers. Ongetwijfeld zal die zijn zegen aan Frenkie de Jong hebben gegeven, met de kanttekening dat Ajax zou meewerken aan een vertrek als hij het lopende seizoen in dienst blijft van Ajax. En zo geschiedde het.

Frenkie de Jong

Voorzitter Bartomeu vliegt naar Amsterdam

Verschillende Spaanse bronnen weten in ieder geval te melden dat een zware delegatie van Barcelona inmiddels onderweg is naar Amsterdam om de laatste zaken af te ronden. “Er zou een delegatie van Barcelona, met onder meer voorzitter Bartomeu, in het vliegtuig naar Amsterdam zitten om de transfer af te ronden”, aldus Winkels, die wel een slag om de arm houdt.

“Diezelfde kranten pronken al maandenlang met De Jong (en Matthijs de Ligt) op de voorpagina’s.” Arno Vermeulen ziet daarentegen geen beren op de weg: “Ik kan me niet voorstellen dat het niet klopt. Ik denk dat er snel een statement naar buiten zal komen. Als je kunt kiezen tussen deze absolute topclubs, zal je snel een keuze maken. Ook met het oog op de titelstrijd van Ajax en de duels met Real Madrid in de Champions League. Dan ga je geen weken wachten”, aldus Vermeulen.

Willem ll & RKC krijgen ook geld uit Barcelona

De transfersom van 90 miljoen euro mag dan een record zijn voor Nederlandse begrippen, het is echter niet alleen Ajax die ervan profiteert. Ook Willem ll en RKC spinnen garen bij de record transfer. Op basis van doorverkooppercentages en solidariteitsvergoedingen kunnen de Brabantse clubs een riante vergoeding tegemoet zien. Willem ll kan rekenen op circa 7 miljoen en RKC Waalwijk kan 4 miljoen euro tegemoet zien. Frenkie de Jong begon zijn carriere namelijk tijdens de jeugdopleiding van Willem ll welke later fuseerde met de oleiding van RKC Waalwijk.

NOS

Reageer op artikel:
De deal is bijna rond: Frenkie de Jong gaat naar FC Barcalona
Sluiten