Voetbal 7 nov 2018 Jan De Raab

Dit zijn de allerduurste voetballers aller tijden

Toen Marc Overmars in 2000 van Arsenal naar Barcelona vertrok stonden de kranten er vol van. Maar liefst 40 miljoen euro had Barcelona voor de nederlander over, destijds een ongekend bedrag voor een Nederlandse voetballer. Tegenwoordig mag je blij zijn als je voor dat bedrag een aanstormend talent kunt overnemen. De prijzen voor de meest bekwame voetballers stijgen inmiddels tot astronomische hoogten en het eind is voorlopig nog niet in zicht.

Virgil van Dijk duurste Nederlander

In het geval van Overmars zou het nog tot eind 2017 duren voordat ‘zijn’ record zou worden gebroken. Virgil van Dijk is degene die Overmars van zijn record zou beroven, voor bijna 85 miljoen euro mocht hij zijn carrière bij Liverpool een vervolg gaan geven. Uiteraard is dat niet de duurste transfer in de voetbalwereld. De absolute kampioen is de Braziliaan Neymar, hij verkaste van FC Barcelon naar Paris St. Germain voor 222 miljoen euro, ruim een verdubbeling van het transferbedrag wat Manchester United neerlegde voor Paul Pogba (105 miljoen). Met dergelijke bedragen is het interessant om te kijken wat de overige topvoetballers ooit hebben gekost. Als we puur kijken naar e nkel de waarde van de transfers, dan staat neymar stijf bovenaan.

1 Neymar 222 miljoen
2 Kylian Mbappé 135  miljoen
3 Philippe Coutinho 120  miljoen
4 Ousmane Dembélé 105  miljoen
Paul Pogba 105  miljoen
6 Cristiano Ronaldo 100  miljoen
Gareth Bale 100  miljoen
8 Cristiano Ronaldo 94    miljoen
9 Gonzalo Higuaín 90    miljoen
10 Romelu Lukaku 85    miljoen

De Nederlandse voetballers

Dat zijn dus de internationale spelers, waarbij Virgil van Dijk een negende plaats inneemt. Zijn nederlandse spelers dan zo weinig waard? Dat is niet helemaal waar, ook voor Nederlandse spelers worden leuke bedragen neergeteld:

1  Virgil van Dijk 84,5 miljoen
2  Marc Overmars 40,0 miljoen
3  Arjen Robben 36,0 miljoen
4  Memphis Depay 34,0 miljoen
5  Ruud van Nistelrooij 30,5 miljoen
6  Robin van Persie 30,5 miljoen
7  Davy Klaassen 28,5 miljoen
8  Wesley Sneijder 27,0 miljoen
9  Klaas-Jan Huntelaar 27,0 miljoen
10  Arjen Robben 25,0 miljoen

Nederlandse clubs

Uiteraard zijn de Nederlandse spelers in internationaal opzicht relatief goedkoop. De verklaring hiervoor is logisch: Nederland is vrij klein en dus is de kans op een absoluut toptalent met nederlandse genen zeer minimaal. Toch betalen Nederlandse clubs behoorlijke bedragen voor nieuwe spelers:

1 Vlag van Servië Miralem Sulejmani 16,3 miljoen
2 Vlag van Brazilië David Neres 12,0 miljoen
3 Vlag van Servië Dušan Tadić 11,4 miljoen
4 Vlag van Servië Mateja Kežman 11,3 miljoen
5 Vlag van Marokko Hakim Ziyech 11,0 miljoen
6 Vlag van Nederland Klaas-Jan Huntelaar 9,0  miljoen
7 Vlag van Griekenland Nikos Machlas 8,6  miljoen
8 Vlag van Zweden Zlatan Ibrahimović 8,4  miljoen
9 Vlag van Nederland Jan Vennegoor of Hesselink 8,2  miljoen
10 Vlag van Uruguay Luis Alberto Suárez 8,0  miljoen

Neymar

Sinds Neymar van Barcelona is overgestapt naar PSG, zijn de transferprijzen alleen maar omhoog gegaan. Met een prijs van ruim 200 miljoen zou je denken dat het plafond is bereikt. Dat zou kloppen als je voorbij zou gaan aan de leeftijd van de meeste spelers. Een jongen als Mbappe is slechts 19 jaar en zit nog lang niet aan zijn top. Zijn meest recente transferbedrag wordt dus nog een flink stuk hoger. Uiteraard moet er dan wel een club zijn die heb wil binnen halen. Dat lijkt overigens slechts een kwestie van tijd te zijn.

Voetbal is business

De vraag is echter of dergelijke bedragen nog wel in verhouding staan tot de prestatie van de speler in kwestie. Uiteraard zijn er een aantal clubs die niet op een paar miljoen euro meer of minder zullen kijken, toch blijft het een kwestie van rendement. Voetbal is business en aan het einde van het verhaal gaat het om de netto resultaten. Het is daarom ook logisch om grote bedragen neer te leggen voor spelers die het verschil kunnen maken tussen winst of verlies. Deelname aan de Champions League is nog steeds lucratief en dus is men bereid voor veel geld een speler binnen te halen als dat bijna een garantie voor nieuwe successen betekent. Ook daar zit een grens aan. De tv-rechten zijn dan wel een aardige inkomstenbron, maar men is afhankelijk van derden voor een goed onderhandelingsresultaat. Met de komst van een nieuwe Super League voor de allerrijkste clubs in 2021 lijkt dat probleem voorlopig te zijn opgelost.

The Most Expensive Players In The World Have Been Revealed

Reageer op artikel:
Dit zijn de allerduurste voetballers aller tijden
Sluiten