Esport 24 okt 2018 Marlon Labrie

De eDivisie, hoe werkt het nu precies? Lees hier alle ins & outs

FIFA is al jaren een geweldige en immens populaire voetbalgame. Wereldwijd spelen duizenden mensen dagelijks in FIFA Ultimate Team (FUT) met hun favoriete team of voetballers. Naast de standaard gamers zijn er ook jongens en meiden die uitzonderlijk goed zijn in de game. Deze gamers zoeken het hogerop en hebben bijvoorbeeld eigen competities en toernooien. Zelfs in Nederland hebben we een profcompetitie: de eDivisie. Hoe die competitie precies werkt en ontstaan is leggen wij je haarfijn uit.

Edivisie in het kort

De eDivisie is een FIFA competitie waarin clubs uit de Eredivisie allemaal een gamer hebben die de club vertegenwoordigd. De gamers strijden op hun favoriete console voor de eDivisie titel. Wij spraken Marc Rondagh, manager van de eDivisie. Hij vertelde ons alle ins & outs over de elektronische tegenhanger van de Eredivisie die wij uiteraard met jullie delen.

eDivisie logo

Interview met Edivisie manager Marc Rondagh

Om gelijk met de deur in huis te vallen. Hoe is de eDivisie tot stand gekomen?

Begin 2015 zijn alle clubs en directie’s op een field trip geweest naar Amerika. Daar hebben zij ervaren hoe groot gaming is en dat esport aan een ontzettende opmars bezig is. Op de vlucht terug naar Nederland is esport ter sprake gekomen tussen de clubs. Daarna hebben ze bij terugkeer in Nederland gelijk de koe bij de horens gevat en de eDivisie opgestart.

Er werd een test pilot met Endemol gedraaid met onder andere Tom Heijnen (Roda JC) en Koen Weijland (Ajax) die succesvol was. In de tweede helft van 2016 ging het balletje echt rollen met alle vergunningen, clubs en spelers en in begin 2017 is de competitie van start gegaan

Wilde ieder Eredivisie team meewerken om eDivisie te realiseren?

Jazeker. Alle clubs uit de echte Eredivisie waren allemaal enthousiast en wilde allemaal meewerken. Hoewel er natuurlijk een aantal teams enthousiaster waren dan de anderen is er uiteindelijk een competitie ontstaan. Ajax en Heracles Almelo waren de clubs die erg enthousiast meededen.

Hoeveel teams doen ermee en hoeveel gamers zitten er in een team?

Iedere Eredivisieclub wordt gevraagd om één gamer af te vaardigen voor de eDivisie. Er zijn ook clubs die meerdere spelers in dienst hebben zoals Ajax en Feyenoord, Heracles Almelo heeft zelfs een eigen jeugdopleiding om spelers op te leiden. Dit is natuurlijk niet voor iedere club haalbaar. Daarom hebben de clubs maar één speler nodig om mee te doen aan de eDivisie

Hoe werkt de competitie precies? Net zoals in de Eredivisie of zijn er play-offs?

We hebben afgelopen seizoen exact hetzelfde gewerkt als de Eredivisie. Ik kan nog niets verklappen over komend eDivisie seizoen, maar ik kan wel vertellen dat er wel wat gaat veranderen.

Kun je degraderen in de Edivisie?

In de eDivisie niet, maar in de Eredivisie wel, wat dan weer gevolgen heeft voor de eDivisie. Vorig seizoen degradeerde Fc Twente natuurlijk en aangezien zij niet meer in de Eredivisie zitten (en daardoor ook niet meer in de FIFA game), mogen ze ook niet meer mee doen aan de eDivisie. Het loopt qua degradatie gelijk met de Eredivisie clubs.

Kun je wat vertellen over de speelmodus, lengte van een potje, de punten telling en het seizoen zelf?

Er wordt gespeeld met FIFA Ultimate Team (FUT), waarin de gamer zijn eigen team kan samenstellen. Een potje FIFA in de eDivisie duurt twaalf minuten, iedere helft zes minuten. De punten telling is exact hetzelfde als de Eredivisie. Bij winst drie punten, gelijkspel één punt en bij verlies krijg je helaas geen punten. Binnen het seizoen wordt één helft op de Playstation 4 gespeeld en één helft op de XBOX One. Aan het einde van het seizoen is er een overkoepelende finale tussen beide winnaars waarin zij twee finales spelen. Eén op de PS4 en één op de XBOX One.

Aygun VS Hagebeuk eDivisie

Waarom is voor FUT gekozen en niet voor de normale Eredivisie teams?

Er is voor FUT gekozen om de potjes gelijk op te laten gaan en om de competitie aantrekkelijker en eerlijker te maken. Als bijvoorbeeld Ajax tegen Excelsior zou spelen met hun huidige selectie, dan wint Ajax altijd. Dat willen we niet en daarom hebben we gekozen voor FUT. Daarnaast is de doelgroep het meest geïnteresseerd in FUT en daar spelen we nu op in.

Waar strijden de esporters om?

De kampioen van de eDivisie krijgt natuurlijk een mooie prijs en eeuwige roem, maar daarnaast krijgt hij ook een ticket voor de “Global Series”. De eDivisie krijgt een Global ticket voor de PS4 en de XBOX ONE. Je kan de Global Series zien als de Champions League. De Belgische esporter Stefano Pinna die bij PSV speelt werd afgelopen seizoen wereldkampioen. Je strijd dus voor een plekje op het hoogste niveau van de wereld.

Moeten alle esporters uit Nederland komen om in de eDivisie te spelen?

Nee, dat hoeft niet. Wel proberen clubs een speler te vinden die bij de club past. Bryan Hessing (Heracles) als voorbeeld: zijn vader heeft echt bij Heracles gespeeld en Brian woont op een steenworp afstand van het stadion. Daarnaast trok de gamer van NAC wel eens een biertje open na een potje. De clubs proberen een gamer te vinden wie past bij de club en de normen en waarden van de club

Zijn er professionele contracten voor spelers? En hoe financiert de eDivisie zichzelf?

Er zijn een aantal spelers die betaald worden door hun clubs en kunnen daar zelfs van leven. De eDivisie wordt gesponsord (vorig seizoen) door KPN, PayPal en MediaMarkt en de content is door FOX Sports gekocht. Op deze manieren verdient de eDivisie zijn centen.

Kunnen spelers een transfer maken binnen de eDivisie?

Er is binnen de eDivisie nog nooit echt een transfer geweest, maar dat zou natuurlijk wel kunnen. Wat wel is gebeurd is dat spelers van clubs zijn gewisseld. Tony Kok is bijvoorbeeld gewisseld naar PEC Zwolle toen Fc Twente degradeerde. Terwijl de PEC Zwolle speler verkaste naar Ajax en vervolgens direct verhuurd werd aan een Japanse club. Je zou een transfer kunnen maken maar dat is tot nu toe nog niet echt gebeurd.

Hebben de traditionele eredivisie clubs ook de beste e-sporters?

Als we naar vorig seizoen kijken zeker niet. Heracles werd bijvoorbeeld derde en Roda JC gedeeld vierde. Het is dus niet zo dat alleen de traditionele top drie de beste spelers hebben. Wel werd Ajax kampioen in een zinderende finale met PSV. Uiteindelijk staan de grote clubs in de finale, maar over het seizoen genomen doen de andere clubs goed mee.

Wanneer begint het nieuwe seizoen?

Het nieuwe eDivisie seizoen begint altijd na de release van het nieuwe FIFA spel. De spelers moeten het spel natuurlijk eerst zelf spelen en het zich eigen maken. Dit doen de spelers om het spel onder de knie te krijgen en alle veranderingen te leren. Dat duurt ongeveer een maand. Na die maand gaat het eDivisie seizoen van start.

eDivisie

Houdt Resport in de gaten voor het allerlaatste nieuws over de Nederlandse esport competitie op Resport.

eDivisie

Reageer op artikel:
De eDivisie, hoe werkt het nu precies? Lees hier alle ins & outs
Sluiten