Wielrennen 4 jan 2019 Jan De Raab

De Giro winnen is het hoofddoel van Tom Dumoulin voor 2019

Doet-ie het nu wel of doet-ie het toch niet? Lange tijd was het de vraag wat Nederlandse beste wielrenner van dit moment zou gaan doen. Wel de Giro of toch liever de Tour de France? De knoop is doorgehakt en Tom zal gewoon starten in de Giro. Uiteraard wil hij die deze keer wel winnen. “Wederom als tweede eindigen voegt niks toe.” Was getekend, Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin wil één keer de Giro hebben gewonnen

De wielerliefhebbers hebben engelengeduld moeten hebben, maar in December heeft het Sunweb team dan toch de knoop doorgehakt en bekend gemaakt dat Tom Dumoulin toch voor de Giro gaat en de Tour de France speelt een bijrol. Dat de beslissing niet eenvoudig was is duidelijk. Zelfs Tom twijfelde lange tijd: “Ik wist het gewoon niet…”

In Berlijn kwam vandaag het hoge woord eruit. In de Duitse stad presenteerde Sunweb zich aan de pers een ontvouwde het programma voor 2019. Het is identiek aan 2018. Ook nu is het winnen van de Giro het hoofddoel. De Tour de France is ook nu ‘slechts’ bijzaak.

Giro is het hoofddoel

Dat de Giro nu weer het hoofddoel is, is volgens Dumoulin op zijn minst bijzonder te noemen. “Eigenlijk wilde ik alles op de Tour zetten, dat was ook al heel lang het plan binnen de ploeg, maar toen de parcoursen bekend werden gemaakt, stuurde ik een berichtje naar de ploeg: zullen we het er toch niet nog één keer over hebben?”

Tactische keuze

Na veel beraadslagingen koos men toch de weg van het hart. Toch is de keuze voor de Giro een gevolg van tactische overwegingen: “Het liefste was ik naar de Tour gegaan. Maar ik ga ook rekenen. Ik weet: met dit parcours moet álles meezitten en dan kan ik ‘m winnen.” De deelname aan de Giro betekent overigens niet dat Dumoulin zichzelf geen kansen op het winnen van de Tour de France toedicht.

“De Tour is de Tour, ja. Ook voor mij. Maar alles anders dan een eerste plaats gaat niks aan mijn carrière toevoegen… De Giro nog een keer winnen? Dat gaat wat toevoegen, dat zou echt heel gaaf zijn. Nog een keer tweede worden, of derde, vierde of vijfde in de Tour? Dat voegt niets meer toe. Bovendien,  ik heb geen zin om een heel jaar vol te focussen op de Tour, alles goed te doen, en dan derde te worden omdat het parcours me niet ligt. Dan is het een teleurstellend jaar. En dan ga ik terugkijken: shit, die Giro was toch wel een mooie kans geweest. En die heb ik laten liggen. Dat wilde ik gewoon niet.”

Giro is allround, Tour de France is voor klimmers

De keuze voor de Giro als belangrijkste doel is overigens geen keuze op basis van gemakszucht. Net als de Tour de France, is ook de Giro niet zomaar ‘even’ gewonnen. “Ik heb ‘m niet zomaar gewonnen, absoluut niet. Was het maar zo’n feest. Het parcours trekt een type renner aan dat ik ook ben. Het is een beetje van alles, terwijl de Tour echt gericht is op klimmers. Het gaat wel een uitdaging worden.”

Nos

Reageer op artikel:
De Giro winnen is het hoofddoel van Tom Dumoulin voor 2019
Sluiten