Atletiek 1 dec 2018 Jan De Raab

De halve marathon van Shenzhen: even inkorten

We kennen allemaal de afhaalchinees, maar ga er niet gek van opkijken als er een nieuwe term verschijnt in de Nederlandse taal: afsnijdchinees. Een aantal Chinese marathonlopers zagen hun kan schoon om een recordtijd te vestigen bij het lopen van een halve marathon. Alles werd echter vastgelegd op video, dus ook hun alternatieve parcours. Geen overwinning in een nieuwe recordtijd dus.

Een Chinese halve marathon is dus veel korter

Een marathon is 42.195 meter. Een behoorlijke afstand om ‘even’ af te leggen. Dan is een halve marathon toch een stuk makkelijker te volbrengen. Maar ook bij een halve marathon kan het inderdaad heel verleidelijk zijn om even een afslag te nemen zodat je een stuk sneller aan de finish verschijnt. Alles voor een snelle tijd toch? Een aantal Chinezen die meededen aan de halve marathon van Shenzhen in China, de Shenzhen Nanshan Halve marathon dachten er ook zo over. De video van de Chinese verkeerspolitie liet er in ieder geval geen misverstand over bestaan: hier werd het principe van fair play zeker niet gerespecteerd.

Shenzhen half marathon descends into chaos after runners cheat

CCTV footage from Shenzhen Traffic Police shows the moment a number of runners in the half marathon cheat by jumping a barrier and running through the trees. More than 250 runners cheating during the event in China…

Het alternatieve parcours

Het bochtige parcours leende zich er in ieder geval uitstekend voor. Een aantal deelnemers verdwenen vervolgens in de bosjes om aan de andere kant weer tevoorschijn te komen. Zo, mooi even een paar honderd meter bespaard, op naar de finish. In totaal zou men dus 1.2 – 1.9 mijl besparen. Tot ze werden gepakt uiteraard. In totaal werden er ruim 258 deelnemers schuldig bevonden en hun namen geschrapt.

ABC News

Reageer op artikel:
De halve marathon van Shenzhen: even inkorten
Sluiten