Formule 1 8 mrt 2019 Jan De Raab

De snelste ronde gaat meetellen in de Formule 1

In een poging de Formule 1 nog spannender te maken, zal het niet enkel gaan om het winnen van Grand Prix titels. Ook het behalen van de snelste rondetijd zal een extra punt opleveren. Diverse bronnen binnen de Formule 1 wijzen op die aanstaande verandering. Het voorstel zou al de goedkeuring hebben van het bestuur van de autosportbond. Naar verluid is het bekrachtigen van het besluit slechts een formaliteit en zou de regel van van kracht zijn bij de start van de eerste GP van het nieuwe seizoen, de GP van Audtralie. De enige voorwaarde voor tekenning van een extra WK-punt, is dat de desbetreffende coureur in de top-10 eindigt. Even een snelle tijd regelen en vervolgens uitvallen is er dus niet bij.

Weinig impact op de stand in de Formule 1

Het idee om een punt toe te kennen voor de snelste rondetijd is niet helemaal nieuw. Ruim 60 jaar geleden, van 1950 – 1959, was het gebruikelijk om de coureur met de snelse ronde een punt toe te kennen. Slechts eenmaal in de geschiedenis van de Formule 1, bleek dar extra punt van cruciale betekenis. In 1958 werd niet Stirling Moss, maar Ferrari-coureur Mike Hawthorn wereldkampioen dankzij dat ene extra WK-punt.

Vorig seizoen geen invloed

Het klinkt leuk, als vorm van waardering om een extra punt toe te kennen, maar het effect zou minmaal zijn. Zo zou het in het laatste seizoen niks hebben uitgemaakt. Met 88 punten voorsprong op Sebastian Vettel, won Lewis Hamilton met overmacht de wereldtitel. Ook voor Max Verstappen zou het geen wezenlijk verschil opleveren, hij was, ondanks twee hele snelle rondetijden, gewoon vierde geworden.

De laatste keer dat een punt voor de snelste ronde wel invloed zou hebben gehad op de wereldtitel, was in 2008. Lewis Hamilton werd destijds wereldkampioen met één punt voorsprong op Felipe Massa. Maar de Braziliaanse Ferrari-coureur reed dat seizoen drie keer de snelste ronde, tegen één keer voor de Brit van McLaren.

Snelste rondes in 2018

1 Valtteri Bottas 7
2 Daniel Ricciardo 4
3 Lewis Hamilton, Sebastian Vettel 3
4 Max Verstappen 2
5 Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen 1

 

Algemeen Dagblad

Reageer op artikel:
De snelste ronde gaat meetellen in de Formule 1
Sluiten