Darts 14 feb 2019 Jan De Raab

De speciale 19e negendarter van Michael van Gerwen: de uitleg

Michael van Gerwen grossiert in een belangrijk fenomeen in het hedendaagse darten: de negendarter. Met in totaal 19 negendarters op grote (televisie)toernooien is hij met afstand de meest productieve darter. Geen enkele andere darter heeft er zoveel op zijn naam staan. Zelfs het aantal negendarters van een grootheid als Phil Taylor (11 stuks) steekt schril af bij de prestatie van MvG.

Vierde negendarter op één dag

Michael van Gerwen was op zaterdag 10 februari een van de vier spelers die op die een negendarter produceerde. Op zich niets bijzonders meer voor hem. Zijn eerste negendarter dateert alweer van 2007, hij weet dus ondertussen wel welke route hij kan nemen voor de 141-finish. Opvallend genoeg koos hij niet voor de normale mogelijkheid van T20-T15-D18, maar juist een alternatieve weg via T19-T16-D18.

PDC Darts on Twitter

9️⃣s keep coming 🔥 @MvG180 goes out of the tournament with a bang against @JonnyClay9. He joins Geert Nentjes, Chris Dobey and Dave Chisnall today in hitting nine-dart legs at Players Championship 2. #PDCProTour darts LIVE on https://t.co/MQ9uxtPhpq for subscribers 📺 https://t.co/auaarJ1F60

Dubbel 18 als favoriete dubbel

Het opzetten van een goede finish valt en staat met de dubbel. In veel gevallen is juist D18 favoriet onder veel spelers. De vraag is dan ook, waarom juist beginnen met D19. De uitleg is op zich logisch: een dartspeler als van Gerwen gebruikt graag alternatieve getallen om de score te maximaliseren. Drie maal T19 is immers 171. Loopt de T20 niet goed, dan is T19 een goed alternatief, bijvoorbeeld als het zicht op T20 is geblokkeerd door een schuin in het bord staande dart. Dit wordt duidelijk als je kijkt naar de statistieken van MvG tijdens het laatste WK.

Scoringsvermogen op triple 19

Van Gerwen kiest voor T19 als de eerste poging voor een triple 20 een single 20 oplevert. In 49 keer behaalde hij een score van 134 door met de overgebleven twee darts te kiezen voor T19. Bijzonder dodelijk voor de tegenstander en al even indrukwekkend. De keuze om de T19 de voorkeur te geven boven T20 is dus logisch. Je houdt dan 84 over. T16 (48) resulteert in 36 (D18).

De alternatieven

Andere opties zijn er ook, maar zijn minder logisch. T20-D12 bijvoorbeeld, maar dan had hij net zo goed kunnen starten met T20. De logica zit in T16. Een single 16 laat 68 over en een T8 laat 60 over. In beide gevallen creëer je genoeg kansen voor jezelf. Daarnaast zitten de 16 en de 8 naast elkaar. Het scoringsvlak is dus groter. Het gaat namelijk niet om die negendarter, maar om het creëren van kansen. Zelfs een single 8 zou voldoende kansen betekenen om een dubbel weg te zetten en een tiendarter te produceren. Darten is dus niet enkel goed kunnen scoren, maar ook weten hoe je de mogelijkheden benut. Die kunst verstaat MvG als geen ander.

Reageer op artikel:
De speciale 19e negendarter van Michael van Gerwen: de uitleg
Sluiten