Wielrennen 12 dec 2018 Jan De Raab

De Vuelta zal in 2020 vanuit Utrecht starten

Jan van Zanen is een trotse burgemeester. Zijn stad is de eerste Nederlandse stad die er in slaagt om drie grote rondes binnen te halen. Vanaf 2020 zal in de domstad de Ronde van Spanje van start gaan. Een unicum dus. De eerste etappe van de Vuelta zal een ploegentijdrit zijn in de stad Utrecht. Een dag later zal het hele peloton zich verplaatsen naar Den Bosch voor de rit naar Utrecht en op dag drie staat een korte rit van Breda naar Breda op het programma.

Utrecht als startlocatie voor de Vuelta

Het is niet de eerste keer dat de Vuelta a España vanuit Nederland vertrekt. In 2009 had Assen de eer om het decor te vormen voor de eerste rit. Dat Nederland nu weer als startpunt dient is bijzonder: het is pas de vierde keer dat de Vuelta buiten Spanje start. De plaatsen Lissabon (1997) en Nîmes (2017) waren al eerder de startplaats.

Provincies en de gemeenten dragen bij in de kosten

De organisatie van de eerste drie etappes is in handen van de provincies Utrecht en Noord-Brabant. De gemeenten Utrecht, Den Bosch en Breda zijn daarnaast ook betrokken bij het evenement wat in totaal 14 miljoen euro kost. De betrokken provincies en steden dragen met een bedrag van 6 miljoen euro flink bij aan de kosten. De overige 5 miljoen euro zal via sponsors bijeen worden gebracht. De organiserende provincies hebben de hoop uitgesproken dat er vanuit Den Haag ook een handreiking wordt gedaan zodat het financiële plaatje kloppend gemaakt kan worden.

Utrecht heeft inmiddels ervaring met de organisatie van dergelijke evenementen. Zo organiseerde de stad in 2015 de start van de Tour de France en was het in 2010 de aankomstplaats van de tweede etappe in de Ronde van Italië.

De derde ronde die vanuit de domstad start

Met de komst van de Vuelta naar de domstad heeft Utrecht een unieke prestatie geleverd. Het is in 2020 de enige stad ter wereld wat alle drie de grote rondes binnen haar stadsgrenzen heeft gehad. Voor burgemeester jan van Zanen is dat reden om met een glimlach naar de toekomst te kijken. Het organiseren van een dergelijk evenement kan een positieve impact hebben op de stad Utrecht:  “Het geeft ons de kans om te laten zien dat we een echt fietsland zijn en dat Utrecht een echte fietsstad is.”

 

NOS

Reageer op artikel:
De Vuelta zal in 2020 vanuit Utrecht starten
Sluiten