Tennis 27 jan 2019 Jan De Raab

Australian Open: Djokovic wint eenvoudig van Nadal in drie sets

Het was voor aanvang al bestempeld als een van de meest legendarische finales in het tennis van de laatste jaren. De partij tussen Djokovic en Nadal zou garant staan voor vuurwerk. Vaak is de wens groter dan de realiteit en in drie sets liet de Serviër zien wie de meester en wie de leerling is. Als een echte baas heerste hij op de baan en Nadal kon enkel hopen op een wonder. Dat bleef uit en in drie sets werd Nadal gedegradeerd tot een licht spartelend slachtoffer: (6-3, 6-2, 6-3).

Zeven uit zeven voor Djokovic

Zeven uit zeven, dat zijn de statistieken van Djokovic als het gaat om zijn deelname aan de Australian Open. Van de zeven behaalde finales won hij er net zovel. Dat alleen al geeft aan waarom hij de onbetwiste nummer één is. Van alle keren dat beide heren tegenover elkaar stonden, 53 maal tot nu toe, was dit een pot om in te lijsten. Vooraf was gegokt op een spannende partij waarbij beide heren ongeveer evenveel kans hadden. Djokovic had zich met een indrukwekkende reeks partijen zich weten te plaatsen voor de finale en de manier waarop Nadal de finale bereikte was mogelijk nog indrukwekkender. Vooraf werd er al gespeculeerd dat Nadal het Djokovic moeilijk kon maken gezien de recente ontwikkelingen in zijn spel. Het zou anders lopen, heel anders.

Djokovic

Eenvoudige winst in de eerste set

De eerst set leverde weinig spectaculaire momenten op en ging dus eenvoudig naar de Serviër. Hij vrloor slechts een punt op zijn eigen service. De strategie van Djokovic was duidelijk: druk zetten. Dat werkte fabelachtig goed, Nadal kwam geen moment in zijn spel en moest feitelijk anticiperen op fouten van d zesvoudig winnaar. Die fouten kwamen er dus niet.

Vertwijfeling bij Nadal

In de tweede set leek er een kentering te komen. De aanval van de Spanjaard werd echt resoluut doorbroken door Djokovic. Hij brak Nadal en na een goed uit stond hij ruim voor (6-3 en 6-2). Een vroege break in de derde set was voldoende om te weten hoe dit drama voor Nadal zou gaan eindigen. De uitdrukkingen in het gezicht van Nadal maakten duidelijk dat de emoties hem de baas waren. Vertwijfeling, boosheid en teleurstelling waren duidelijk aanwezig op het gezicht van de winnaar van 2009. Van de vechtersmentaliteit die we kennen van Nadal was niks te bespeuren. Hij zocht zichtbaar naar antwoorden die er niet kwamen. Sterker nog, zelfs de spaarzaam, minimale momenten die Nadal kreeg wist hij te verprutsen.

Djokovic Nadal

Twee matchpoints zijn voldoende

Bij een stand van 5-3 kreeg Djokovic op de service van Nadal twee matchpoints. Het eerst matchpoint kon nog worden weggewerkt, maar het tweede matchpoint was raak. Na ruim twee uur kreeg Melbourne in de persoon van Djokovic de terecht winnaar.

Reageer op artikel:
Australian Open: Djokovic wint eenvoudig van Nadal in drie sets
Sluiten