Schaatsen 30 nov 2018 Jan De Raab

Doping in de Nederlandse schaatssport… en de KNSB weet er meer van

In de liefde en oorlog is alles toegestaan en als we de verhalen mogen geloven komt daar de sport ook bij. Vandaag kwam het bericht naar buiten dat er met medeweten van de KNSB urinemonsters van in ieder geval twee Nederlandse topatleten zijn verdwenen in 1985. De bewuste ‘diefstal’ werd doelbewust door de schaatsbond in de doofpot gestopt. Plotseling ligt het woord ‘doping’ weer bij iedereen op de lippen.

Mogelijk doping bij Yvonne van Gennip en Ria Visser

We schrijven 1985, ruim 33 jaar geleden dus. Yvonne van Gennip en Ria Visser hebben in een extreem sterke race de concurrentie uit het voormalige Oost-Duitsland volledig van de baan gereden. Zoals gebruikelijk vond ook destijds een dopingtest plaats door het afnemen van urine. Dit gebeurde na het EK in Groningen. Van Gennip en Visser wonnen drie van de vier afstanden. Het probleem ontstond toen bleek dat het koffertje met de urinestalen opeens verdwenen waren. Paniek bij de KNSB. Want wie deed zoiets en waarom? En was er sprake van ongeoorloofd gebruik van doping?

De arts heeft het gedaan…wellicht

Na wat onderzoek had men een verdachte in het vizier: arts Pluijmers. De KNSB vreesde dat een dopingschandaal op handen was en besloot over het hele voorval te zwijgen. Opvallend genoeg legde de bewuste arts zijn functie neer en ging met ziekteverlof. Maar het hele verhaal kreeg een rare wending. Volgens een stagiair die destijds bij de zaak betrokken was, heeft de arts bekend tegenover het hoofd van het lab dat hij de urinestalen had gestolen om ze vervolgens in de Waal te smijten. Dat roept vragen op.

Nu blijkt dat het lab recent apparatuur had aangeschaft waarmee betere analyses gemaakt konden worden. Zo kon het verboden groeihormoon testosteron worden aangetoond. En dan wordt het dus een ander verhaal. De arts had wellicht, zonder medeweten van de sporters, geexperimenteerd met verboden middelen en zag nu de bui al hangen. Dat laatste is niet aantoonbaar, maar wel logisch zo schrijven de onderzoekers van de Volkskrant over hun bevindingen.

Bewijzen lukt niet meer

Of de beweringen ooit ondersteund kunnen worden met fysiek bewijs is nagenoeg uitgesloten. De KNSB laat op navraag van de NOS weten dat zij “niet meer kunnen achterhalen of het waar is wat wordt gesuggereerd”. De documentatie zou na al die jaren niet meer aanwezig zijn omdat de bewaarplicht niet meer geldt voor dergelijke oude documenten. “Het huidige bestuur en de directie kunnen geen verantwoordelijkheid dragen voor besluiten die dertig jaar geleden zijn genomen.” Van Gennip en Visser hoeven volgens de Dopingautoriteit niet te vrezen voor consequenties. “De feiten zijn al lang verjaard”, zegt directeur Herman Ram.

Sporters weten van niks

Navraag bij de betrokken sporters leert in ieder geval dat de vermeende dopingzondaars zich rot zijn geschrokken. “Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken. Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik mijn prestaties niet op een eerlijke manier had behaald”, stelt Van Gennip in de Volkskrant. De arts zelf mist in ieder geval een heel stuk geheugen: “Ik heb daar totaal geen herinneringen aan. Ik heb wel aan de sporters verteld hoelang testosteron na gebruik nog kan worden opgespoord”.

NOS

Reageer op artikel:
Doping in de Nederlandse schaatssport… en de KNSB weet er meer van
Sluiten