Voetbal 3 mrt 2019 Jan De Raab

Dos Santos gaat noodgedwongen in de uitverkoop bij LA Galaxy

Amerika mag dan de naam hebben het land te zijn van de onbegrensde mogelijkheden, als je (top)voetballer bent kan dat vies tegen vallen. Waar je in veel beroepen schaamteloos veel kunt verdienen, is het voetbal in Amerika omgeven met allerlei regels. Zo is er dankzij de regesl van de Major League Soccer, een plafond aan het bedrag wat clubs mogen uitgeven aan salarissen. Heb je als Amerikaanse voetbalclub dus een goed gevulde kas, dan mag je die niet zomaar gaan gebruiken om de salarissen van de spelers even lekker op te krikken. Dat hebben ze bij LA Galaxy inmiddels ervaren en dus kwamen ze met een creatieve oplossing.

Dos Santos drukt aardig op de begroting

De selectie van LA Galaxy omvat een aantal interessante namen: Zlatan Ibrahimovic, Romain Alessandrini en Jonathan en Giovani Dos Santos. Laatst genoemde drukte met een salaris van dik 4 miljoen dollar aardig op de begroting en zorgde ervoor dat de club de regels overtrad. De Nederlandse algemeen directeur Dennis te Kloese, nooit te beroerd voor een innovatieve oplossing, besloot een radicale stap te nemen en ontbond het contract van de speler. Het poldermodel in actie zullen we maar zeggen. Op diemanier waren er niet meer spelers dan toegestaan die het salarisplafond doorbraken.

Beste oplossing

‘Dit is de beste beslissing voor de club en voor Giovani’, aldus Te Kloese op de website van LA Galaxy. ‘We gaan een oplossing zoeken voor de speler. We waarderen zijn inzet voor de club en wensen hem succes toe in de toekomst.’

Oprotpremie van 5 miljoen dollar

Op het eerste gezicht lijkt het de ideale oplossing. Zo is LA Galaxy een kostenpost armer en voldoen ze aan de regels. Ook voor de speler in kwestie is het geen slechte zet. Mijnheer Dos Santos krijgt namelijk een aardige gouden handdruk, in goed Nederlands, een oprotpremie van dik 5 miljoen dollar. De Mexicaan speelde in totaal 77 wedstrijden voor LA Galaxy, waarin hij 26 keer scoorde en 22 keer een assist leverde.

Seizoen start tegen Chicago Fire

Deze week begint voor LA Galaxy het voetbalseizoen in de MLS. De eerste wedstrijd wordt thuis afgewerkt tegen Chicago Fire. Johan Kappelhof, Bastian Schweinsteiger en Nicolás Gaitán zullen het dan mogen gaan opnemen tegen onder andere Ibrahimovic.

Voetbal International

Reageer op artikel:
Dos Santos gaat noodgedwongen in de uitverkoop bij LA Galaxy
Sluiten