Wielrennen 17 mrt 2019 Jan De Raab

Dumoulin verliest tijd en het zicht op een top-3 notering

Voor Tom Dumoulin is de vijfde etappe van Tirreno-Adriatico op zondag 17 maart geen succesnummer gebleken. In een poging om zijn podiumplek te verdedigen, had hij niet gerekend op weerstand uit onverwachte hoek: de heuvels. De steile heuvels in de finale bleken te veel van hem te vragen en hij moest lijdzaam toezien hoe Jakob Fuglsang, Adam Yates en Primoz Roglic het er beter vanaf brachten. De Limburger richt zich nu vooral op een ritzege op de slotdag.

Dumoulin: ‘de top drie is heel sterk’

De uitspraak van Dumoulin “de top drie is heel sterk in deze Tirreno”, op de website van Team Sunweb duidde uiteraard op Yates, Roglic en Fuglsang. “Dat is prima voor nu, al wil ik altijd meer. Ik hoop goed te herstellen van deze rit en vervolgens de winst te pakken in de slottijdrit. Het is niet heel waarschijnlijk dat ik nog het podium ga halen en ik heb eigenlijk nog nooit wat gewonnen in deze fase van het seizoen.”

De rit van Colli al Metauro naar Recanati bleek net even iets teveel van het goede voor de Nederlander. In de etappe van 80 kilometer kwam hij als vierde over de meet, op 1 minuut en 39 seconden van winnaar Fuglsang. De goede prestatie van de Deen had direct gevolgen voor het algemeen klassement. Fuglsang zien we nu op een derde plaats staan, terwijl Dumoulin genoegen moet nemen met een vierde plaats.

Weinig wijzigingen in het klassement

Veel andere wijzingingen in de top van het klassement zien we niet. Yates is nog steeds de leider met een voorsprong van 25 seconden op de nummer twee, Roglic 25, 35 seconden op Fugslang en 1 minuut en 55 seconden op Dumoulin.

“Ik wist dat ik een andere tactiek moest proberen tegen de explosievere renners in de groep met favorieten”, aldus Dumoulin, die besloot om in de absolute finale flink aan te zetten in een afdaling.

Hulp van Oomen

De winnaar van de Giro van 2017 probeerde afgelopen zondag de schade beperkt te houden waarbij de hulp van Sam Oomen onmisbaar was. De zware etappe kende onder andere vier maal een muur met een lengte van 2 kilometer en een gemiddelde stijging van bijna 14 procent. Zelfs voor een ervaren renner als Dumoulin zeker geen eenvoudige opgave.

“Ik kan goed afdalen en goed tijdrijden, dus ik probeerde die twee kwaliteiten te combineren. Ik pakte in de afdaling een mooi gat met Sam, die heel sterk was en het geweldig deed. Vervolgens was het een tijdrit, maar ik verloor alleen maar tijd op de drie renners voor mij.”

NuSport

Reageer op artikel:
Dumoulin verliest tijd en het zicht op een top-3 notering
Sluiten