Autoracen 14 jan 2019 Jan De Raab

Eerste winst voor de Rooy in de Dakar rally

De eerste winst voor de Nederlander Gerard de Rooy tijdens de Dakar rally is binnen. De loodzware zesde etappe wist hij ondanks een zeer uitdagend parcours op zijn naam te zetten. De winst is enigszins vertekend omdat de Rooy niet als eerste finishte, maar Siarhei Viazovich. Laatstgenoemde kreeg echter een tijdstraf vanwege het missen van een waypoint. De andere Nederlandse deelnemers kwamen op ruime achterstand binnen waaronder Erik van Loon die door pech behoorlijk wat tijd verloor.

Het laatste gedeelte van de etappe bood kansen aan de Rooy. Door slim te manouvreren kon hij tijdwinst boeken op Dmitry Sotnikov en Eduard Nikolaev en zo een goede tijd te realiseren.

Viazovich mist waypoint tijdens de dakar Rally

“Er lag daar een moeilijk waypoint op een berg”, aldus De Rooy tijdens de nabeschouwing. “Iedereen reed te laat die berg op, waardoor je een kilometer terug moest om aan de andere kant van de vallei alsnog omhoog te gaan. Viazovich is daar doorgereden en heeft dus dat waypoint gemist, waar een uur op stond. Het was een onmogelijke plek om naar boven te rijden, zelfs voor de trucks.”

De Rooy’s Teamgenoot Ton van Genugten, bij aanvang van de zesde etappe op een vierde plaats in het klassement, maakte een behoorlijke klap. Motorische problemen zorgden er voor dat hij tijdens grote delen van de race niet harder kon rijden dan 35 kilometer per uur. Een flink tijdsverlies was het resultaat. “Ik reed in een gat en de motor hield ermee op”, moppert Van Genugten. “Doodzonde, want het was echt een proef voor mij.”

Overige Nederlandse deelnemers

Dakar Rally

Ton van Genugten was niet de enige met pech, ook Maurik van den Heuvel had last van motorstoringen. Hij verloor in totaal maar liefst 2.5 uur. Datzelfde geldt voor Janus van Kasteren, hij verloor maar liefst 165 minuten. Mark Tielemans uit Boekel was bij de motoren de beste Nederlander.

Omroep Brabant

Reageer op artikel:
Eerste winst voor de Rooy in de Dakar rally
Sluiten