Handbal 15 dec 2018 Jan De Raab

EK handbal: hoe Oranje de finaleplaats verspilde

Het mocht niet zo zijn. Oranje heeft in Frankrijk laten zien dat ze bij de Europese top horen, echter zonder dit te bekronen met een overwinning. Het bij vlagen perfect spelende Frankrijk was duidelijk een maatje te groot voor de Nederlandse handbalsters. Ondanks een zeer spannende wedstrijd werd het in de Accor Hotels Arena  in Parijs 27-21 in het voordeel van de huidige wereldkampioen. Zondag speelt Oranje tegen Roemenië voor de derde plaats.

Kansrijke eerste helft voor Oranje dames

Met frisse moed begon Oranje vrijdag aan de wedstrijd tegen Frankrijk. Met de wetenschap dat de Franse verdediging ijzersterk was, gingen de Oranje dames op zoek naar openingen in de eerste helft. Na 7 minuten komt Nederland knap op voorsprong door een schot van Lois Abbingh: 0-1. Het directe en daardoor zeer effectieve spel van de Fransen, leidde direct tot een tegenaanval, iets waar Oranje gedurende de gehele wedstrijd hinder van zou ondervinden. In de eerste helft houden de Nederlandse handbalsters het Franse team aardig in toom, maar het niveau verschil is duidelijk.

Sterke eerste helft

Via Nycke Groot en Kelly Dulfer kon Nederland de score verder opvoeren. Vooral de treffer van Nycke Groot kon op enthousiasme rekenen. De sterke beginfase van de wedstrijd kon Oranje niet volhouden en al snel name Frankrijk meer en meer het initiatief. Via een paar knappe treffers wist Frankrijk uit te lopen naar een stand van 8-4. Aan Nederlandse zijde was het enkel Estevana Polman die in een periode van tien minuten de enige Nederlandse treffer wist te scoren. Frankrijk liep uit naar 10-6. Voor het oog van 12.463 toeschouwers waren Nycke de Groot en Angela Malestein trefzeker waardoor de eerste helft werd afgesloten bij een stand van 12-11.

Frankrijk is duidelijk sterker in de eindfase

Ondanks een sterke eerste helft zou Frankrijk in de tweede helft er geen over laten bestaan wie de werkelijke titelkandidaat is. Met sterspeelsters als Françaises Estelle Nze Minko en Siraba Dembele en een zeer robuust keepende Amandine Leynaud, werd het Nederland onmogelijk gemaakt op enig moment de leiding te nemen. Via Béatrice Edwige kwam Frankrijk op 13-11 waarna Nederland via Kelly Dulfer, Lois Abbingh en Estavana Polman de stand gelijk trokken: 14-14. Hierna was het echter Frankrijk die aan elke mogelijk aspiratie van Oranje een einde maakte. Nederland speelde in deze fase matig, ging slordig om met de verdediging en kende een slechte afwerking in kansrijke posities. Halverwege de tweede helft wist Frankrijk een voorsprong van zes punten te realiseren: 21-15. Uiteindelijk zou het uitlopen naar 27-21 waardoor Frankrijk aanstaande zondag mag proberen om tegen Rusland de titel te veroveren.

NOSHandbal

Reageer op artikel:
EK handbal: hoe Oranje de finaleplaats verspilde
Sluiten