Handbal 1 dec 2018 Jan De Raab

EK handbal: Oranje wint eerste wedstrijd

In navolging van de heren hockeyers die in India hun eerste wedstrijd wonnen, hebben de Nederlandse handbalsters hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap in Frankrijk gewonnen. Zij begonnen het EK handbal met een duidelijke  overwinning tegen Hongarije: 28-25. Na een aftastende fase in eerste helft, maakte Oranje in de tweede helft korte metten met de aspiratie van de Hongaren. Een bijzondere rol hierbij, was weggelegd voor de sterk keepende Tess Wester.

Nederland en Hongarije waren in de eerste helft erg aan elkaar gewaagd. Reeds in de kwalificatie in aanloop naar het EK, was het al duidelijk dat Hongarije niet onderschat moest worden. Ook toen werd er met een minimaal verschil gewonnen, iets wat zich nu in Frankrijk herhaalde.

Dulfer als cirkelloopster

Oranje zou het op het EK handbal moeten stellen zonder Danick Snelder (hernia) en Yvette Broch (gestopt). Het gemis werd echter goed gecompenseerd door Kelly Dulfer. Met vijf goals uit vijf schoten bleek dat dan ook een gouden ingreep te zijn geweest. Dulfer opende als cirkelloopster de score en zette Oranje daarmee op een verdiende voorsprong. Na een goede openingsfase bleek echter dat het initiatief aan de Hongaarse zijde lag.

Door wat defensieve slordigheidjes leidde het initiatief van Hongarije tot drie tegengoals. Oranje werd echter bij een achterstand van 3-1 wakker geschud en zette een tandje erbij. Nicky Groot bracht vlak vor rust rediing door vanaf 7 meter raak te schieten en de ruststand op 11 – 11 te zetten. Na de rust zou diezelfde Nicky Groot haar ploeg weer wat zelfvertrouwen te geven door er 13 – 12 van te maken. De wedstrijd lag daardoor weer helemaal open. Via Lois Abbingh en Laura van der Heijden werd de voorsprong van Oranje verder uitgebreid tot 19-16.

Vijf goals op rij

Oranje liet door een zwakke verdediging de Hongaren terugkomen tot 22-22 om vervolgens zich te herpakken naar een riante voorsprong van 27-22. Ondanks de vele pogingen van de Hongaren om het tij te keren bleek keeper van Wester goud waard te zijn. De sterkste tegenstander uit poule C op het EK handbal werd uiteindelijk met 28-25 verslagen.

NOS Sport

Reageer op artikel:
EK handbal: Oranje wint eerste wedstrijd
Sluiten