Voetbal 21 nov 2018 Jan De Raab

EK-kwalificatie: dit is de poule-indeling

De groepsfase in de Nations League zit er op en de meeste deelnemende landenteams weten waar ze ondertussen aan toe zijn. De spreekwoordelijke kaarten zijn geschud en inmiddels weten we ook hoe de divisies bij de volgende editie van de Nations League zijn ingedeeld. Tijd voor een overzicht in aanloop naar de EK-kwalificatie. Een korte update.

Nederland krijgt aparte status EK-kwalificatie

Over Nederland hoeven we ons in ieder geval weinig zorgen te maken. Nederland blijft dankzij de meer dan uitstekende prestaties in de divisie A en ontvangt een speciale status in aanloop naar de loting voor de kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap.

Duitsland degradeert

Wat Duitsland betreft staan de zaken er wat anders voor. Hoe onvoorstelbaar het ook klinkt, geen divisie A voor de Oosterburen, maar divisie B. Het gelijkspel tegen Oranje goeide roet in het eten. Het kon niet langer uitgaan van de eigen prestaties en was voor een plaats in de top tien afhankelijk van andere teams. Voor Duitsland ging het feest dus niet door. De door de Duitsers gewenste plek ging naar Polen die gelijk speelde tegen Portugal. Alles ist vorbei dus.

Natuurlijk is Nederland niet het enige groepshoofd geworden. Die eer viel ook Polen ten dee, evenals Portugal, Engeland, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, België, Italië en Kroatië. Allemaal mogen ze dus rekenen op een aparte status bij de kwalificatie voor het EK 2020.

De pouleverdeling wordt dan interessant. Er zijn namelijk een aantal poules met zes deelnemers en enkele poules met vijf. Zo zit Nederland, net als Portugal, Engeland en Zwitserland in een poule met zes vijf tegenstanders.De loting voor de EK-kwalificatie is op zondag 2 december in Dublin.

Potindeling EK-kwalificatie

  • Pot 1: Nederland, Polen, Portugal, Engeland, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, België, Italië en Kroatië
  • Pot 2: Duitsland, IJsland, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Wales, Rusland en Tsjechië
  • Pot 3: Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Bulgarije en Israël
  • Pot 4: Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen en Georgië
  • Pot 5: Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Gibraltar en Faeröer
  • Pot 6: Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta en San Marino

Nummers één en twee naar EK 2020

Van elke kwalificatiegroep, plaatsen de eerste twee ploegen zich voor het EK. Uiteindelijk blijven er nog vier beschikbare tickets voor het EK over die te verdienen zijn voor de pechvogels die wel groepswinnaar zijn geworden in de Nations league, maar zich niet hebben weten te kwalificeren via de reguliere route. Die tickets kunnen dan alsnog via play-offs worden verdiend.

Nederland, Zwitserland, Portugal, Engeland (divisie A), Oekraïne, Zweden, Bosnië en Herzegovina, Denemarken (divisie B), Schotland, Finland, Noorwegen, Servië (divisie C), Georgië, Wit-Rusland, Kosovo en Macedonië (divisie D) zijn op die manier alsnog verzekerd van een vangnet mocht de kwalificatie op de reguliere manier niet lukken.

NuSport

Reageer op artikel:
EK-kwalificatie: dit is de poule-indeling
Sluiten