Voetbal 2 dec 2018 Jan De Raab

EK-kwalificatie: Nederland met Duitsland in groep C

De jongens van Ronald Koeman mogen zich gaan opmaken voor een interessante kwalificatieronde om een EK-ticket binnen te slepen. Bij de loting voor de EK-kwalificatie die vandaag werd gehouden in Dublin, werd Nederland ingedeeld in groep C. Samen met Duitsland is Oranje in die groep een van de favorieten.

Oranje samen met Duitsland in een poule

In Groep C treft Oranje niet alleen Duitsland. Ook landen als Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland vinden we in die zelfde poule terug. Op het eerste gezicht lijkt de EK-kwalificatie geen overdreven moeilijke opgave. Wit-Rusland heeft ooit één wedstrijd gewonnen van Oranje (1-0 in 1996). In 2002 name men voor het laatst deel aan de kwalificatie voor een groot internationaal toernooi (WK 2002). Estland is ongeveer hetzelfde liedje en ook van Noord-Ierland heeft Nederland weinig te vrezen.

Nederland – Duitsland: altijd bijzonder

Met Duitsland heeft Nederland een bijzondere geschiedenis. Met name de verloren WK wedstrijden gaven aanleiding voor beladen wedstrijden. Lange tijd was dit een nationaal trauma tot Oranje in 1988 het EK wist te winnen na in de halve finale Duitsland te hebben verslagen. Bekend is het spuugincident tussen de Duitser Völler en Rijkaard. Op het WK van 1990 kregen beide heren het aan de stok met elkaar. Het gevolg was dat zowel Rijkaard en Rudi Völler na een gele kaart, ook nog eens rood kregen.

rudi völler frank rijkaard WK 1990

Tegenwoordig zijn de gemoederen behoorlijk bedaard en hebben beiden respect voor elkaar. Recent won Oranje van Duitsland in de groepsfase van de Nations League (Johan Cruijff Arena: 3-0) en speelde het gelijk in Gelsenkirchen (2-2).

De kwalificatiereeks

De kwalificatiereeks vindt volgend jaar plaats. Tussen 21 maart en 19 november worden de tien speelronden afgewerkt. Van iedere poule plaatsen de nummers 1 en 2 zich voor de eindronde. Deze zal van 12 juni tot en met 12 juli 2020 worden gehouden. De resterende vier tickets voor het EK zijn te verdienen via de play-offs.

Groep C

Nederland
Duitsland
Noord-Ierland
Estland
Wit-Rusland

 

NOS Sport

Reageer op artikel:
EK-kwalificatie: Nederland met Duitsland in groep C
Sluiten