Shorttrack 13 jan 2019 Jan De Raab

EK shorttrack: Suzanne Schulting verkeert in een bloedvorm

Op de tweede dag van het EK shorttrack is een groot feest geworden. Niet zo zeer vanwege de sfeer, de muziek en de lichtshows, maar vooral vanwege de prestaties van Suzanne Schulting. De topfavoriet voor de allroundtitel liet zien waarom zij de beste papieren in huis heeft. Op de 1500 meter gaf ze iedereen het nakijken en gaat nu ferm aan de leiding.

EK shorttrack zonder Sjinkie Knegt

Met de situatie van Nederlands grootste shorttracktalent in het achterhoofd, Sjinkie Knegt, kreeg de race zelfs voor Schulting een emotionele lading. “Deze is voor Sjinkie, want ik weet dat hij kijkt”, sprak ze. Knegt raakte ernstig gewond en ligt met ernstige brandwonden in het ziekenhuis. Het is daarmee direct duidelijk hoezeer dit leeft onder de Nederlandse shorttrackers.

EK shorttrack Sjinkie Knegt

Ondanks valpartij wint Schulting

Ondanks een kleine valpartij tijdens de finale van de 500 meter liep Schulting behoorlijk uit op haar naaste belagers. Dat kon ze zich permitteren daar haar directe concurrenten voor de titel reeds waren uitgeschakeld. “Ik verspeel met mijn val een aantal punten, maar ik lig echt goed op schema”, aldus de Olympisch kampioene en Sportvrouw van het jaar, Suzanne Schulting. “Het gaat zo lekker en zo makkelijk. Dat voelt gewoon heerlijk.”

Jeroen Otter, de bondscoach was ook behoorlijk onder de indruk van de prestatie die Schulting neerzette. “Ze blijft zo rustig, ze heeft zoveel overzicht. Dit is echt hoe een olympisch kampioene hoort te rijden.”

Twee medailles tot nu toe

Voorlopig staat de teller van het aantal medailles op het EK shorttrack op twee. Eerder legde Lara van Ruijven op het brons tijdens de 500 meter. Helemaal gelukkig was ze daar niet mee, ze had gehoopt op een gouden plak. “Ik kom hier voor goud, dus ik baal. Ik voel gewoon dat er meer inzit.”

1.500 en 500 meter zonder Nederlanders

De andere afstand, de 1500 meter is minder interessant daar geen enkele Nederlander op die afstand meedoet. Dat gaat ook op voor de 500 meter. Erg jammer aldus een lichtelijk teleurgestelde Itzhak de Laat. “Individueel was het een slechte dag”, aldus de Laat. Laatstgenoemde maakte het Daan Breeuwsma behoorlijk lastig tijdens de kwartfinale van de 500 meter. “Hij begreep me niet helemaal, dat was waardeloos. Daar raakte ik flink gefrustreerd van.”

Zondag staat de 1.000 meter op het programma, net als de superfinales en de finales van de relay.

Nos

Reageer op artikel:
EK shorttrack: Suzanne Schulting verkeert in een bloedvorm
Sluiten