Voetbal 26 sep 2018 Jan De Raab

En de Gouden Bal is voor ….

De uitreiking van de Gouden Ball of welke andere prestigieuze prijs dan ook, is altijd omgeven met een forse lading kritiek. Vaak hebben de voetballiefhebbers een hele andere mening en oogt de line-up vaak als een onlogische ranglijst. De FIFA Technical Study Group (bestaande uit Emmanuel Amunike, Bora Milutinovic, Carlos Alberto Parreira, Andy Roxburgh en Marco van Basten) mag dan wel denken dat ze weten wie de award echt verdiend, inmiddels weten we wel beter en zetten we de meest onlogische winnaars op een rij (met daarbij degene die het dus wel had moeten winnen)

Sinds de introductie voor het WK van 1982 zijn dit de meest discutabele winnaars van de Gouden Bal.

 1. Paolo Rossi over Bruno Conti (1982)

Paolo Rossi scoorde als international vijf maal. Uiteraard is dat niet voldoende en dus viel de Italiaanse pers over hem heen. Met dat incident in zijn achterhoofd speelde hij tegen Brazilië de sterren van de hemel en scoorde een hattrick. Al met al kreeg tot hij de Gouden Bal en niet Bruno Conti. Laatst genoemde speelde eigenlijk beter ern speelde meer dienstbaar met enkele knappe acties die voor eeuwig aan hem zijn blijven plakken. Maar misschien gaat het wel om het aantal doelpunten en niet om het totaalbeeld bij de FIFA?

 1. Ronaldo over Lilian Thuram (1998)

De wereld was meer geobsedeerd door Ronaldo ten tijde van het WK in Frankrijk in  ’98 dan ten tijde van Pele tijdens het WK in Mexico in ’70 of Diego Maradona tijdens Italia ’90. Ronaldo was goed in de groepsfase, zelfs als hij maar één keer scoorde, tegen Marokko. Hij was beter in de knock-outfase, had een belangrijk aandeel in de 4-1 overwinning op Chili, en was verantwoordelijk voor een uitstekende  semi-finale tegen Nederland, waarin hij Brazilië op voorsprong zette en bijna een van de grootste doelpunten in de geschiedenis van het WK maakte.

Maar toen het er het meest toe deed, deed Ronaldo niets, aangezien Brazilië in de finale met 3-0 werd vertrapt door Frankrijk. En toch kreeg juist hij de Gouden Bal. Lilian Thuram had hem waarschijnlijk meer verdiend. Lilian Thuram was een van de belangrijkste redenen waarom Frankrijk een nieuw record vestigde voor de minste aantal doelpunten van het winnende WK-team: twee doelpunten dankzij Lilian  (dat werd geëvenaard door Italië in 2006 en Spanje vier jaar later). Hij speelde rechtsachter, maakte veelbelovende intercepties en enkele onberispelijke tackles, vooral op Ibrahim Al-Shahrani, Alessandro Del Piero, Goran Vlaovic en Denilson. Al met al was Lilian een meer complete voetballer.

 1. Oliver Kahn over Ronaldo (2002)

Vriend en vijand zullen het er over eens zijn dat Oliver Kahn een meer dan uitstekende voetballer is. Als je in zes wedstrijden er in slaagt om slechts een bal door te laten en zo de finale van het WK te bereiken voor je team, dan behoor je met recht tot de betere keepers. De vraag is of dat voldoende is voor een prijs als de Gouden Bal.

Ronaldo daarentegen had het zwaarder. Ondanks de vele blessures bij de Brazilianen slaagde het team er toch in om zich te plaatsen. Als je dan vervolgens in zes wedstrijden tot scoren komt, terwijl men eigenlijk geen rekening meer hield met een eindoverwinning, ben je een knappe jongen. De finale vervolgens winnen is dan een uitzonderlijke prestaties die wellicht meer glans heeft. Eigenlijk had Ronaldo dus die Gouden Bal moeten winnen.

Onbewust besloot de FIFA om de stemming voor de Gouden Bal één dag voor de finale te houden en deze te beperken tot mediabeheerders. Kahn ontving 25% van de stemmen, Ronaldo kreeg 21%.

 1. Zinedine Zidane over Fabio Cannavaro (2006)

De FIFA is als een leerling die maar moeilijk leert van eerdere fouten. De uitverkiezing van de Gouden Bal werd opnieuw vóór de finale gehouden. De winnaar bleek opnieuw de speler te zijn die de meeste mensen associëren met het falen van zijn kant. Zinedine Zidane heeft dan wel via een penalty gescoord om voor Frankrijk 1-0 te scoren, maar door zijn finale wordt hij vooral herinnerd omdat hij de beruchtste kopbal in de geschiedenis op Marco Materazzi liet landen. Zijn laatste optreden als profvoetballer leverde Zizou een rode kaart op. Het vervolg is ondertussen al bekend.

Cannavora daarentegen was gedurende het gehele toernooi onfeilbare. Op b elangrijke momeneten stond hij er gewoon en wist zo de Italianen voor een teleurstelling te behoeden. Als je in staat bent om zo stabiel te spelen, gedurende het belangrijkste toernooi ter wereld, dan verdien je de prijs eigenlijk meer dan wie dan ook.

 1. Lionel Messi over Arjen Robben (2014)

Arjen Robben heft nog nooit de Gouden Bal gewonnen. Was hij niet goed genoeg of spelen andere factoren een rol? Eerlijkheidshalve lag het niet aan de voetbalkwaliteiten van Arjen, maar aan de uitstraling van zijn concurrent: Lionel Messi. Zelfs Maradona vond de uitereiking van de Gouden Bal in 2014 een farce. Hij verdiende het gewoon niet en des te oneerlijker is het als het onmogelijke toch gebeurt.

Wederom kreeg een speler van de verliezend finalist de prijs uitgereikt. Als dat een voorwaarde zou moeten zijn, dan had een Nederlandse speler de Gouden Bal al in 2010 moeten ontvangen. Helaas. Ondanks de harde werklust van Van Robben, 11 penalties en drie doelpunten, werd de sluwheid van Messi hoger aangeslagen en ging hij er met de prijs vandoor. Het verbaasde zelfs Sepp Blatter.

 

Het overzicht: wie had er moeten winnen

 • 1982: Paolo Rossi (Bruno Conti)
 • 1986: Diego Maradona (Diego Maradona)
 • 1990: Salvatore Schillaci (Lothar Matthaus)
 • 1994: Romario (Romario)
 • 1998: Ronaldo (Lilian Thuram)
 • 2002: Oliver Kahn (Ronaldo)
 • 2006: Zinedine Zidane (Fabio Cannavaro)
 • 2010: Diego Forlan (Andres Iniesta)
 • 2014: Lionel Messi (Arjen Robben)
Reageer op artikel:
En de Gouden Bal is voor ….
Sluiten