Schaatsen 30 dec 2018 Jan De Raab

Esmee Visser wint in Thialf en plaatst zich voor het WK afstanden

Ondanks een flinke verkoudheid is Esmee Visser erin geslaagd om tijdens de KPN NK afstanden haar eerste Nederlandse titel te veroveren. In Thialf liet de Oympisch kampioene zien dat zij over de beste benen beschikt. Het zilver viel de veertigjarige Carien Kleibeuker ten deel. Beide dames zullen dankzij hun prestaties Nederland vertegenwoordigen op het WK afstanden.

Het baanrecord in Thialf werd net niet verbroken door Visser. Met een zeer respectabele tijd van 6.49,49 bleef zij achttien honderdsten boven het baanrecord van de Tsjechische Martina Sábliková (6.49,31). De 22-jarige Esmee Visser verbeterde met bijna een seconde wel haar persoonlijke record.

Winst voor Esmee Visser op NK afstanden

Ondanks de goede prestatie van Visser levert het NK afstanden haar niet het resultaat op waar ze op had gehoopt. Afgelopen zaterdag presteerde zij onder haar kunnen door ‘slechts’ vierde te worden op de 3.000 meter. Die magere prestatie zorgde ervoor dat zij op die afstand niet voor Nederland zal uitkomen op het WK afstanden in het Duitse Inzell. Daar wordt het belangrijkste toernooi van 7 – 10 februari gehouden.

Kleibeuker eindigt als tweede op het NK afstanden

De directe concurrent van Esmee Visser, Carien Kleibeuker, zette een knappe prestatie neer door als tweede te finishen. Kleibeuker, die niet meer fulltime met het schaatsen bezig is, kon Visser lange tijd gaan bijhouden. Zij finishte in een tijd van 6.53,97 en verdiende met haar tweede plaats ook een startbewijs voor het WK afstanden in Duitsland volgend jaar. Winnen is overigens geen onbekend fenomeen voor Kleibeuker. Negentien jaar geleden behaalde zij al eens brons op de langste afstand. Daarnaast won ze vier maal goud (2005, 2014, 2015 en 2016) en voor de derde keer legt ze beslag op het zilver (2013, 2017 en 2018) op de 5 kilometer.

De Jong wordt vierde

De derde plaats op de 5.000 meter voor vrouwen was voor Carlijn Achtereekte. Met een tijd van 6.56,06 reed ze een prima tijd. In tegenstelling tot de mannen is een derde tijd voor de vrouwen niet genoeg om deelname aan het WK afstanden af te dwingen. De schaatster die voor het Team Jumbo-Visma uitkomt kwalificeerde zich afgelopen zaterdag wel op de 3.000 meter. Op deze afstand geeft een derde plaats wel recht op WK deelname.

Voor titelverdediger Antoinette de Jong was het een bedroevend verhaal. Zij kwam niet verder dan de vierde plek met een tijd van 6.59,68. De Friezin had haar persoonlijk record flink moeten verbeteren om in de top twee te eindigen. Eerder wist zij zich wel te plaatsen op de 1.500 meter (tweede) en de 3 kilometer (eerste).

NuSport

Reageer op artikel:
Esmee Visser wint in Thialf en plaatst zich voor het WK afstanden
Sluiten