5 redenen waarom Excelsior (niet) gaat degraderen uit de Eredivisie

Excelsior is in veel opzichten een typische Eerste Divisie-club. Klein stadion, krap budget en in de schaduw van grotere clubs in dezelfde regio. Toch weten de Rotterdammers het vaak voor elkaar te krijgen om te spelen op het hoogste niveau. Vliegen ze er na dit seizoen wel uit? Vijf redenen waarom Excelsior dit seizoen (niet) gaat degraderen.

1. Excelsior speelt al langer Eredivisie

Veel degradatiekandidaten kampen met het probleem dat ze behoorlijk onervaren zijn. Excelsior niet. De Kralingers spelen erg vaak Eredivisie en als ze degraderen, duurt het tegenwoordig niet zo lang voor ze terug zijn. Kortom, de club weet wat het is om Eredivisie te voetballen en hoeft zich niet aan te passen aan het niveau.

2. Het stadion is héél klein

Ajax en Feyenoord spelen in een stadion waar meer dan 50.000 man in kunnen. Het Philips Stadion van PSV biedt plaats aan 35.000 man. En hoe veel mensen kunnen er in het Van Donge en De Roo Stadion van Excelsior? 4400. Klein is nog een understatement als je het stadion van de Rotterdammers wilt beschrijven. Het is in vergelijking met veel andere clubs minuscuul. Het thuisvoordeel weegt wat dat betreft minder zwaar dan bij andere clubs.

3. De ploeg speelt op kunstgras

Gelukkig voor Excelsior heeft de club wel een andere manier om ervoor te zorgen dat de ploegen die op bezoek komen in het nadeel zijn. In het Van Donge en De Roo Stadion ligt namelijk kunstgras. De thuisploeg zal daar niet veel last van hebben, omdat zij vaker op deze ondergrond spelen. Maar voor alle clubs die op natuurgras spelen, blijkt het toch altijd lastig om te wennen aan kunstgras.

4. De trainer is onervaren op dit niveau

Adrie Poldervaart is lange tijd trainer geweest bij amateurclubs en heeft in 2015 bij Barendrecht zelfs de Rinus Michels Award voor beste trainer in het amateurvoetbal gekregen. Maar op het hoogste niveau, bij Excelsior, heeft de Zuid-Hollander alleen maar ervaring als fysiotherapeut. Kan hij de stap naar trainen op topniveau zonder slag of stoot maken?

5. Er zijn veel spelers vertrokken

Deze zomer heeft een ware leegloop bij Excelsior plaatsgevonden. De club is onder meer Mike van Duinen, Hicham Faik, Stanley Elbers, Wout Faes, Jordy de Wijs, Zakaria El Azzouzi en Leví Garcia kwijtgeraakt. Dit seizoen staat er dus een heel nieuw team in Kralingen. Nu is het voor de ploeg te hopen dat de nieuwe spelers dezelfde resultaten kunnen als het elftal van vorig seizoen.

Reageer op artikel:
5 redenen waarom Excelsior (niet) gaat degraderen uit de Eredivisie
Sluiten