5 redenen waarom FC Emmen (niet) gaat degraderen uit de Eredivisie

FC Emmen is een van de opvallendste nieuwkomers van de Eredivisie dit seizoen. De Emmenaren werden vorig jaar zevende in de Jupiler League, maar via de play-offs wisten ze toch promotie af te dwingen. Maar nu begint de echte strijd pas: kan de ploeg uit Drenthe lijfsbehoud bewerkstelligen? Vijf redenen waarom FC Emmen (niet) gaat degraderen.

1. FC Emmen heeft geen concurrentie voor supporters

Waar ploegen als Excelsior, Willem II en De Graafschap om supporters concurreren met andere clubs uit de regio, heeft Emmen dat probleem niet. De ploeg van Dick Lukkien is namelijk het enige voetbalteam van betekenis in de regio. Dat blijkt des te meer uit het feit dat Emmen de eerste ploeg uit Drenthe is die Eredivisie speelt.

2. Emmen heeft totaal geen Eredivisie-ervaring

Zoals we al eerder zeiden: FC Emmen heeft nog nooit Eredivisie gespeeld. Natuurlijk is het voor de club prachtig dat men nu ook op het hoogste Nederlandse podium mag spelen, maar makkelijk zal het niet worden. Het niveau is een stuk hoger en dat zal zonder meer even wennen worden voor de spelers.

3. De eerste wedstrijd werd meteen gewonnen

De eerste Eredivisiewedstrijd die Emmen ooit speelde, was ADO Den Haag-uit. Geen makkie, maar ook zeker niet ondoenlijk. En dat bewezen de Emmenaren: ADO was in fases van de wedstrijd beter, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Drentse tegenstander. Het werd 1-2.

Samenvatting ADO Den Haag – FC Emmen (12-08-2018)

De start van de competitie verliep niet zoals iedereen bij ADO Den Haag gehoopt en verwacht had. In het Cars Jeans Stadion won Eredivisie-debutant FC Emmen met 1-2, door twee goals in de eerste helft. ADO Den Haag knokte zich na rust terug in de wedstrijd en creëerde veel kansen, maar het mocht niet zo zijn.

4. Het budget is klein

Het is een vloek die veel gepromoveerde clubs plaagt en ook Emmen kan er niet onderuit: het budget. Waar grote clubs met miljoenen kunnen strooien (vooral Ajax liet het geld deze zomer lekker rollen), moet Emmen heel bewust omgaan met geld en kan een miskoop flinke consequenties hebben. Natuurlijk bepaalt geld niet alles, maar er gaan heel wat deuren voor je open met wat extra centen.

5. De club is druk geweest op de transfermarkt

FC Emmen leek zich te realiseren dat de selectie die men in de Eerste Divisie ter beschikking had niet goed genoeg was. De transfermarkt is nog niet eens gesloten, maar toch hebben de Drentenaren met hun kleine budget al een flink aantal aankopen gedaan. Zo kwam spits Nicklas Pedersen transfervrij over van KV Mechelen en is Luciano Slagveer gehuurd van KSC Lokeren. En met de nieuwelingen Jason Bourdouxhe en Caner Cavlan heeft trainer Lukkien ook de broodnodige ervaring tot zijn beschikking. Het is nog de vraag of deze selectie het wel kan bolwerken, maar het niveau is er ten opzichte van de play-offs om promotie zeker op vooruitgegaan!

FM Emmen
Reageer op artikel:
5 redenen waarom FC Emmen (niet) gaat degraderen uit de Eredivisie
Sluiten