Voetbal 22 feb 2019 Jan De Raab

FIFA bestraft Chelsea: twee jaar lang geen spelers aankopen

De FIFA heeft geen vrienden gemaakt bij Chelsea, na de meest recente uitspraak van de Wereldvoetbalbond. De FIFA besloot dat de Britse club de komende twee seizoenen geen spelers meer mag aantrekken. Het verkopen van eigen spelers blijft wel toegestaan.

Overtreding van de transferregels door Chelsea

De uitspraak is een gevolg van het overtreden van de regels omtrent het aantrekken van jeugdige spelers. In het geval van Chelsea ging het dan ook niet om een enkele situatie, maar om een totaal van 29 overtredingen. Naast het verbod om spelers aan te trekken moet de club ook een boete betalen van ruim een half miljoen euro. Chelsea heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

FIFA Media on Twitter

The FIFA Disciplinary Committee has sanctioned the English club Chelsea FC and The Football Association for breaches relating to the international transfer and registration of players under the age of 18. Read more on @FIFAcom ▶️ https://t.co/iTpcozM7Mz

Boete: half miljoen euro

De boete en de maatregel zijn slechts onderdeel van de uitspraak. Naast de nu bekendgemaakte bepalingen krijgt Chelsea 90 dagen de tijd om veranderingen in de organisatie door te voeren om een herhaling te voorkomen. Naast de voetbalclub, wordt ook de FA bestraft. In de ogen van de FIFA is de Engelse voetbalbond nalatig geweest bij de registratie van de bewuste spelers. Hiervoor wordt de FA verantwoordelijk gehouden en krijgt men een boete van 450.000 euro. Ook de FA zal hoog waarschijnlijk beroep aantekenen tegen de beslissing.

De regels van de FIFA

De regels van de FIFA schrijven voor dat transfers van minderjarig spelers niet is toegestaan, tenzij er is voldaan aan bepaalde criteria. Deze regels zijn opgesteld om kinderen te beschermen tegen uitbuiting en mensenhandel.

De uitzonderingen zijn de volgende:

  • De ouders van de speler verhuizen naar het land waar de nieuwe club zich bevindt. Dit mag niks met het voetballen te maken hebben.
  • Beide clubs bevinden zich in de Europese Unie (EU) of Europese Economische Ruimte (EER) en de speler is tussen de 16 en 18 jaar oud. Zelfs als aan die voorwaarde is voldaan, moet de kopende club voldoen aan meer criteria. Zo moet er gezorgd worden voor  onderwijs, opleiding, levensomstandigheden en ondersteuning.
  • Zowel de ouders als de betrokken speler wonen binnen een straal van 100 km van de club.

BBCNOS

Reageer op artikel:
FIFA bestraft Chelsea: twee jaar lang geen spelers aankopen
Sluiten