Formule 1 4 dec 2018 Jan De Raab

Formule 1: Albon in de herkansing bij Toro Rosso

Het leven van een Formule 1 coureur gaat niet over rozen en Brendon Hartley kan daar over meepraten. Laatstgenoemde vertrekt bij Toro Rosso en gaat, als het gerucht klopt, een nieuwe carriere beginnen bij Mercedes in de Formule E. Zijn plek bij Toro Rosso wordt ingevuld door Alexander Albon die eerder uitkwam in de Formule 2. De Thaise Brit wordt het nieuwe maatje van Daniil Kvyat die nog steeds bij Toro Rosso zijn rondjes mag rijden.

Albon in de herkansing

Het verhaal van Albon is allesbehalve een spannend jongensboek. Ooit had hij naam zeer talentvol te zijn, maar wegens het uitblijven van aansprekende successen moest hij het Red Bull Junior Programme in 2012 verlaten. Via een omweg, namelijk het opleidingsprogramma van Lotus, kwam hij terecht in de Europese Formule 3. Vanaf dat moment werd de weg omhoog weer gevonden en mag hij het dus nu in de herkansing alsnog gaan proberen te maken.

Een verhaal van nét niet

Als we zijn geschiedenis een beetje kritisch naast de meetlat leggen, dan kunnen we ons serieus afvragen of ze bij Toro Rosso wel iets gaan hebben aan de Thai. In de Formule 3 haalde hij al geen aansprekende successen en waren zijn prestaties goed voor een zevende plek in het klassement. In de GP3 werd hij weliswaar knap tweede, maar wel 177 punter áchter kampioen Charles Leclerc. Geen resultaten om je cv mee op te leuken.

Het jaar van de doorbraak

Het jaar 2017 zou dan het jaar van de doorbraak moeten zijn geweest, ook hier ging het niet echt jofel. Met slechts 86 punten kwam hij niet verder dan een tiende plaats. In 2018 ging het net even iets beter en werd hij derde nadat hij Lando Norris en George Russel voor moest laten gaan.

Grid vol

Nu Albon ook de overstap maakt naar de koningsklasse van de autosport, ontstaat er een unieke situatie. Het is namelijk voor het eerst dat de nummers één, twee én drie van de Formule 2, de overstap maken naar de Formule 1. Theoretisch gezien is daarmee de gehele grid gevuld. Dat wil zeggen, als we er gewoon van uitgaan dat Lance Stroll het stoeltje van Esteban Ocon gaat krijgen. De kans dat die deal niet door zou gaan lijkt ons overigens bijzonder klein.

Autobahn

Reageer op artikel:
Formule 1: Albon in de herkansing bij Toro Rosso
Sluiten