5 redenen om de Formule 1 naar Assen en niet naar Zandvoort te halen

Dat er een thuiswedstrijd voor Max Verstappen komt in de Formule 1, lijkt zeker. Dat blijkt uit deze merkaanvraag met de naam Formula 1 Dutch Grand Prix. Maar wordt het Zandvoort (het speeltje van huisjesmelker Prins Bernhard) of Assen, naar onze mening een logischere keuze? 5 redenen om voor het noorden des lands te gaan.

Het TT Circuit van Assen is geschikter voor Formule 1

Charlie Whiting van de FIA heeft dit jaar zowel het circuit van Zandvoort als dat Assen bezocht. Het TT Circuit van Assen heeft volgens hem geen aanpassingen nodig, Zandvoort wel. Het TT Circuit van Assen is hypermodern en veilig. Voor de accomodaties eromheen en de infrastructuur geldt hetzelfde. Het circuit van Zandvoort is gedateerd. De infrastructuur rond Zandvoort zou zo’n evenement bovendien nooit aankunnen. Lees hier meer over het Drentse circuit.

Boost voor het noorden

Met alleen de TT in Assen en af en toe een schaatskampioenschap krijgt het noorden van Nederland, waar de economie toch wat minder is, een kleine boost. Een Formule 1 Grand Prix zou Assen en de regio eromheen in een keer op de kaart zetten en daar kunnen heel wat partijen van profiteren. Zandvoort heeft dit met een overvloed aan toeristen (5 miljoen toeristen per jaar) helemaal niet nodig. Dat zou eerder worden gezien als overlast.

Milieu- en geluidsoverlast

Over overlast gesproken: milieu en geluid. Omwonenden klagen nu al steen en been over geluid van het circuit en dat zal natuurlijk nog erger worden. Maar belangrijker: de gemeente Zandvoort kan het niet verkopen om een dergelijk milieuvervuilend evenement naar de gemeente te halen. De gemeente heeft namelijk lang geageerd tegen horizonvervuiling door windmolens in de zee. Het toelaten van deze lucht- en geluidsvervuiling zou dus seen tikkie hypocriet zijn.

Speeltje van huisjesmelker prins Bernhard

Nederland heeft niet bepaald goede ervaringen met speeltjes van prins Bernhard, al hebben we het nu over een ander. Hoe dan ook: de Formule 1 naar Zandvoort is vooral een speeltje van de zoon van prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Je weet wel, die prins Bernhard die met zijn vastgoedbezit in Amsterdam de woningmarkt mee helpt te verkrachten. Hij heeft genoeg speeltjes, laten we hem ver van de Formule 1 weghouden.

Bij het TT Circuit is alle ervaring aanwezig

Dan eigenlijk nog de belangrijkste reden. Op het TT Circuit in Assen wordt al zo lang een groot sportevenement georganiseerd, dat de mensen aldaar meer ervaring hebben in een dergelijke organisatie dan prins Bernhard in het uitschrijven van woekerhuurprijzen. Nou, dan weet je het wel. Die Drenten weten hoe ze een groot evenement als een Formule 1 Grand Prix moeten organiseren, in Zandvoort kunnen ze op een koude winterdag nog niet eens een file voorkomen.

Ook interessant: de column ‘Hup! Assen’ van Youp van het Hek in het NRC Handelsblad.

Reageer op artikel:
5 redenen om de Formule 1 naar Assen en niet naar Zandvoort te halen
Sluiten