Het Formule E seizoen start dit weekend: alles wat je moet weten

Nu het seizoen voor verschillende grote raceklassen ten einde is gekomen, start dit weekend juist de klasse van de toekomst. Waar in de Formule 1, DTM, Moto GP en nog veel meer klassen de motoren flinke aantallen liters benzine doen verdampen, draait het in de Formule E juist om het 100% elektrisch racen zonder CO2-uitstoot. Een korte introductie.

Formule E

De races worden dit jaar gereden met een geheel vernieuwde auto en duren 45 minuten plus 1 ronde. Daarnaast zal in tegenstelling tot voorgaande jaren dit jaar geen sprake zijn van een autowissel halverwege de race en is op de auto’s, net als bij de Formule 1, de halo aangebracht om zo te voldoen aan de veiligheidseisen van de FIA. Dit weekend trapt het veld van 22 coureurs en 11 teams in Ad Diriyah, Saoedi-Arabië af voor een seizoen van 13 (voornamelijk) straatraces over de hele wereld.

No Title

No Description

De kwalificatie

De coureurs krijgen tijdens het eerste gedeelte van de kwalificatie zes minuten om een snelle tijd te noteren. Daarna volgt een Super Pole shoot-out waarbij de top 6 gaat strijden om de pole position. De nummer 6 gaat als eerste de baan op voor één vliegende ronde. Wanneer de coureur in de vliegende ronde zit zal de volgende coureur de baan oprijden voor zijn vliegende ronde. Hierdoor krijgt de kijker een spektakelstuk voorgeschoteld van 6 opeenvolgende vliegende rondes waarbij wordt bepaald wie er van de pole position mag starten.

Puntentelling

De verdeling van de punten komt overeen met de Formule 1. Winnaar verdient 25 punten teruglopend tot 1 punt voor de nummer 10. Daarnaast krijgt de coureur die de snelste tijd noteert in de kwalificatie 3 extra punten. Ook de coureur die de snelste tijd in de race zelf noteert krijgt nog een extra punt. Deze snelste tijd geldt uitsluitend wanneer de coureur ook in de top 10 weet te eindigen.

Attack mode

Dit seizoen wordt er een nieuw attractief element toegevoegd aan de race, de ‘Attack Mode’. Deze modus, die al gekscherend de Super Mario Kart-modus wordt genoemd, geeft de coureur de mogelijkheid om een extra power boost te verdienen door het nemen van een langzamere lijn in de bocht. Deze kan de coureur dan zelf inzetten om met extra vermogen (25 kW) te proberen een concurrent in te halen of juist meer afstand te nemen. Het aantal, de tijdsduur en het minimaal aantal keren dat deze modus gebruikt kan worden wordt pas 60 minuten voor aanvang van de race bekend gemaakt om een element van onvoorspelbaarheid voor de race in te bouwen.

ATTACK MODE Is Coming… Innovative New Addition To Race Format | ABB FIA Formula E Championship

The ABB FIA Formula E Championship’s 2018/19 season starts on December 15th, debuting the stunning new Gen2 race car, and the new ATTACK MODE race format. Are you ready?!

#Fanboost

Naast deze Attack mode is net als vorige jaar ook de Fanboost van de partij. De kijker thuis kan op de speciale #FANBOOST-website of via twitter (met #FANBOOST) stemmen op zijn of haar favoriete coureur. De coureur met de meeste stemmen krijgt de Fanboost toegekend en kan daarmee tijdens het tweede deel van de race voor vijf seconden ingezet worden voor meer vermogen. Stemmen voor de Fanboost kan van 6 dagen voor tot 15 minuten na de start van de race.

Wie doen er mee?

Er doen dit jaar 11 teams mee met maar liefst 22 coureurs met verschillende race-achtergronden. We hebben een aantal coureurs uitgelicht.

Robin Frijns

We hebben naast Max Verstappen in de Formule 1 in de Formule E ook een Nederlandse deelnemer. Robin Frijns die in 2015 en 2016 al voor het team van Amlin Andretti in de Formule E reed en vorig jaar een uitstapje maakte naar de DTM keert dit jaar terug in de Formule E bij het team van Envision Virgin Racing van Richard Branson.

Formule E

Jean-Éric Vergne

Deze Franse coureur die in het verleden in de Formule 1 reedt voor het team van Torro Rosso won vorig seizoen de titel en zal dit jaar wederom een gooi willen doen naar het kampioenschap.

Stoffel Vandoorne

De Belgische coureur, die een paar weken geleden nog zijn laatste race voor McLaren in de Formule 1 reed, is overgestapt naar deze elektrische klasse en gaat rijden voor het team van HWA Racelab. Mede omdat hij geen stoeltje wist te bemachtigen in de koningsklasse is hij nu overgestapt en hij zal zich dan ook in korte tijd moeten aanpassen aan de Formule E.

Felipe Massa

De voormalig Formule 1-coureur van onder andere Ferrari zal dit jaar debuteren voor het team van Venturi, het team dat mede opgericht is door acteur Leonardo DiCaprio. Hij zal de komende drie jaar voor het team in actie komen.

Live kijken

De Formule E wordt uitgezonden op zaterdag 15 december op Eurosport en op het betaalkanaal Ziggo Sport Totaal. Hieronder vindt je de exacte tijden.

Eurosport 1 Zaterdag 15 december
Kwalificatie: 9:00 – 10:00
Race: 13:00 – 14:15

 

Ziggo Sport Totaal Racing Zaterdag 15 december
Kwalificatie: 8:35 – 10:05
Race: 12:00 – 14:30

 

Meer weten over de Formule E? Kijk dan ook de beginners guide.

Beginner’s Guide To Formula E | Formula E Explained | ABB FIA Formula E Championship

How many teams and drivers? What is FANBOOST? What kinds of circuits does Formula E use? Here’s everything you need to know about the basics of Formula E’s all-electric street racing.

 

Reageer op artikel:
Het Formule E seizoen start dit weekend: alles wat je moet weten
Sluiten