Turnen 18 feb 2019 Jan De Raab

Geen sluiproute Olympische Spelen voor Yuri van Gelder

Nemen de mannen van het Nederlandse turnteam de reguliere route, of ligt de focus op een plan B? Dat is zo’n beetje de vraag die menig turnliefhebber bezig houdt. Wat is er namelijk aan de hand? De heren hebben welgeteld één kans om zich als team te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Als dat lukt is er geen probleem, alleen bestaat de kans dat het niet lukt. Oranje moet namelijk ervoor zorgen dat het volgend jaar op het WK in Stuttgart, bij de beste 12 hoort. Dan krijgt men namelijk vier tickets en is ben zeker van deelname in Tokio. Een droomscenario in de optiek van de turnbond.

Naar de Olympische Spelen als team of individueel

Natuurlijk willen de heren graag als team gaan, maar stel dat het niet lukt, wat dan? Dan is er dus een alternatieve route voor de turners om zich individueel te plaatsen. Als een turner namelijk een wereldbekerwedstrijd weet te winnen, dan verdient men tevens een ticket voor de Olympische Spelen, een bijzondere manier om alsnog het ticket te bemachtigen. Gezien de kwaliteiten van Oranje, mag je ervan uitgaan dat plaatsing via het WK geen probleem is. Op het laatste WK werd Nederlands achtste, bovendien vinden we bij Oranje talentvolle turners als Epke Zonderland, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Bram Louwije.

Olympische Spelen

Sluiproute is niet favoriet bij van Bokhoven

Die alternatieve route is leuk, maar bondscoach Bram van Bokhoven is er niet onverdeeld gelukkig mee. “Die route willen we zeker niet uitsluiten, maar de beste kans om op de Spelen te komen, is volgend jaar als team bij de WK.” Kritiek is er echter ook op de nieuwe manier van kwalificeren. “Het kwalificatietraject lijkt er duidelijker op te zijn geworden, maar als je de regels aan de achterkant hanteert, is dat niet zo. Als Epke zich dit jaar al individueel plaatst, mag hij volgend jaar niet aan de landenwedstrijd bij de WK meedoen. Dat is niet gunstig voor het team. Het wordt dus een politiek steekspel: wie zet je waar in? De regels bepalen wie naar de Spelen gaat, niet de sportieve prestatie.”

Het verhaal Yuri van Gelder

Naast de sluiproute naar een ticket is er nog een ander vraag teken: publiekslieveling en rebel pur sang Yuri van Gelder. Wat van Bokhoven betreft is het verhaal van Gelder glashelder: dat gaat hem niet worden. Yuri turnt namelijk slechts op een onderdeel en kan vanwege die reden niet meedoen met het team. De enige overgebleven optie is dus deelname aan de wereldbekerwedstrijden, maar daarvoor heeft Van Bokhoven hem nog niet ingeschreven.

“Er is afgesproken dat hij een limiet van 14,900 punten moet halen. De medailles beginnen bij 15,000 punten. Ik gun hem een wereldbekerplek, maar er is gewoon te weinig ruimte voor. Melbourne is echt een flinke investering. De sporters die daarnaartoe gaan, moeten goede scoren kunnen neerzetten”, aldus Bokhoven.

NOS

Reageer op artikel:
Geen sluiproute Olympische Spelen voor Yuri van Gelder
Sluiten