Wielrennen 5 jan 2019 Jan De Raab

Het NK wielrennen 2019 gaat plaatsvinden in Ede

De Gelderse plaats Ede is in 2019 het decor voor het NK wielrennen. Wielerbond KNWU kwam op zaterdag 5 januari met deze mededeling naar buiten. Het evenement om de strijd voor de rood-wit-blauwe trui zal drie dagen in beslag nemen, van 26 tot en met 30 juni. Op 27 en 28 juni hebben de deelnemers vrijaf:

26-06: NK tijdrijden voor beloften, vrouwen en mannen
29-06: NK op de weg voor beloften en vrouwen
30-06: NK op de weg voor mannen

Parcours NK wielrennen 2019

Na drie jaren waarin het NK wielrennen vooral uit vlakke ritten bestond, keren we terug naar een meer heuvelachtig parcours. Tijdens het NK worden dorpen als Bennekom en Wageningen worden aangedaan. Hier bevinden zich wat zwaardere heuvels. Ondanks het aangepaste parcours is de finish zowel bij de mannen als de vrouwen in Ede.

De tijdrit zal in 2019 de renners door Otterloo en de Hoge Veluwe brengen. “We moeten ervoor zorgen dat de afstand tussen de start en de finish niet te groot wordt omdat het publiek anders te lang moet wachten voor de renners weer komen. Ik weet niet of een beklimming als de Grebbeberg daarom mogelijk is, maar vorig jaar heeft laten zien dat het niet altijd noodzakelijk moet zijn om het veld uit elkaar te rijden en een aantrekkelijke wedstrijd te krijgen”, aldus Thorwald Veneberg, de algemeen directeur van de wielerbond KNWU. “Als ik kijk naar het parcours dan denk ik dat alle soorten renners een kans hebben, dus ook Dylan Groenewegen en Tom Dumoulin. Dat is mooi.

Daan Hakkenberg on Twitter

NK wielrennen 2019 is in Ede. Lus van 30 km: Ede, Bennekom, Wageningen Hoog, Renkum, Ede. Finish heuvelhop. Volgens burgemeester Verhulst moeten de renners ‘aan de bak’.

Burgemeester heeft invloed gehad op het parcours

De groep renners die een kans maken is op een klassiekerparcours veel groter”, aldus de Veneberg. Burgemeester Rene Verhulst heeft ook enige bemoeienis gehad met het vaststellen van het parcours:  “Het parcours gaat langs de plaatsen Ede, Bennekom, Wageningen en ook door een stukje Renkum. Als je Ede kent, dan weet je dat het heuvelachtig is. Er zitten wat kuitenbijters in het parcours, zoals de Wageningen-Hoog.”

NK wielrennen 2019 met respect voor de geschiedenis

De opzet van het parcours is zorgvuldig gekozen, met respect naar het verleden van de streek. Zo is het in 2019 alweer 75 jaar geleden dat de geallieerden in Arnhem landen voor de start van operatie ‘Market Garden’. Om dit gegeven luister bij te zetten is er een passage langs de Ginkelse heide opgenomen, de plek waar veel geallieerde soldaten destijds aan hun missie begonnen.

Vrouwen krijgen langere tijdrit, mannen een kortere

De KNWU heeft goed geluisterd naar de kritieken op de afstand bij de verschillende onderdelen. Zo zullen de vrouwen een langere tijdrit voor de kiezen krijgen en is de tijdrit voor de mannen juist ingekort. “We gaan ernaar kijken om de tijdrit bij de mannen iets te korter te maken en bij de vrouwen iets langer. Ons streven is om de tijdritten dichter bij elkaar te brengen”, aldus Veneberg in zijn afsluiting.

Wielerflits

Reageer op artikel:
Het NK wielrennen 2019 gaat plaatsvinden in Ede
Sluiten