Dansen 21 feb 2019 Jan De Raab

Het zou zomaar kunnen: breakdancing als Olympische sport in 2024

Of het schaken ooit een Olympisch sport kan worden, daar kan je natuurlijk lang over discussiëren. Dat breakdancing al veel eerder een volwaardige Olympische sport zal zijn, daar is Tony Estanguet van overtuigd. Estanguet is de drievoudig olympisch kampioen kano en hoofd van het organisatiecomité van Parijs 2024. In een interview zei de Fransman dat de opname van de nieuwe sporten de Olympische Spelen “een meer stedelijk karakter” zou geven en “artistieker” zou maken.

De organisatie heeft nu in ieder geval voorgesteld om breakdancing op te nemen in het programma van de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Breakdancing voorgesteld aan het IOC

Breakdancing is een van de vier sporten die de organisatoren hebben voorgesteld aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Behalve breakdancing zouden ook andere, nog niet vertegenwoordigde sporten in Tokio kunnen debuteren. Zo denkt men aan het surfen, klimmen en skateboarden. De kans dat andere ‘sporten’ een ingang kunnen vinden in de Olympische wereld is overigens vrij beperkt. Voorlopig dus geen Olympische medailles voor het biljarten, sporten en schaken. Het breakdancen was al eerder opgenomen als sport tijdens de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires in 2018.

Ongelooflijke stap voorwaarts

De opname van breakdancing zou ‘een ongelooflijke stap voorwaarts’ zijn. Het IOC heeft in ieder geval toegezegd het voorstel te bestuderen en medio december 2020 zal men dan een besluit nemen.

Een woordvoerder van het Britse comité voor de Olympisch Spelen zei de pogingen met interesse te volgen. “We verheugen ons op het verwelkomen van alle nieuwe sporten tijdens de Olympische Spelen. We kijken ernaar uit om samen te werken met de relevante instanties om onze relaties verder te ontwikkelen. Hoewel we op het onderdeel breakdancing niet hebben deelgenomen aan de recente Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires, waren we getuige van de populariteit van het breakdancen bij fans daar.”

BBC

Reageer op artikel:
Het zou zomaar kunnen: breakdancing als Olympische sport in 2024
Sluiten