Schaatsen 20 dec 2018 Marlon Labrie

Waarom Jeffrey Herlings sportman van het jaar had moeten worden

Gisteravond vond het Nederlandse Sportgala plaats en volgens onze redactie was de winnaar van de ‘sportman van het jaar’ een rare keuze. Kjeld Nuis ging er met de winst vandoor terwijl wij vonden dat Jeffrey Herlings met de prijs in zijn handen had moeten staan.

Alweer een schaatser

Het is niet dat wij het Kjeld Nuis niet gunnen. De schaatser won dit jaar op de Olympische Spelen in Pyeongchang twee maal goud, op de 1.000 en 1.500 meter. Ontzettend knappe prestaties waar we met zijn alle om hebben gejuicht. Die prestaties zorgde ervoor dat Nuis zich sportman van het jaar 2018 mag noemen. Terwijl de prestatie van Nuis helemaal niet nieuw is voor de Nederlandse sportwereld.

Een kromme beslissing van de jury aangezien er toevallig ook een sporter was genomineerd die een unieke prestatie had geleverd en de prijs naar onze mening meer had verdiend. Zijn naam: Jeffrey Herlings.

Jeffrey Herlings verdiende de prijs

Wie dit seizoen het MXGP seizoen heeft gekeken zal ook denken, waarom heeft Herlings niet gewonnen? De 24-jarige Brabander reed dit seizoen oppermachtig naar de MXGP winst. Een unieke prestatie aangezien hij de eerste Nederlander is die dat is gelukt. ‘The Bullit’ croste een ongelooflijk sterk seizoen. Van de twintig GP’s wist Herlings er zeventien te winnen. Herlings werd met maar liefst 151 punten meer dan Antonio Cairoli wereldkampioen.

De MXGP winst van Herlings was voor hem, Nederland en de motorcrosswereld een unieke prestatie. Het was nog nooit een Nederlander gelukt om dat te presteren, gek dat Herlings niet de sportman van het jaar geworden is…. Het is ook niet dat de KTM rijder met hakken over de sloot kampioen werd, hij reed iedereen zoek en wist zelfs na een zware blessure de Grand Prix te winnen. Vanwege de unieke prestatie had Herlings moeten winnen.

Tijd voor verandering

Kortom, het is een rare beslissing dat er alweer een schaatser wint, het lijkt alsof de jury alleen oog heeft voor oer Hollandse sporten (zwemmen, schaatsen, wielrennen). Erg jammer als je het ons vraagt aangezien er vele Nederlanders uitblinken in vele variërende sporten. Wij vinden dat jongens en meiden als Herlings het podiumplek verdienen.

Sportman van het jaar klassement

Als we hierboven naar de statistieken kijken zegt het genoeg toch? In de laatste twintig jaar wonnen er bij elkaar twaalf schaatsers en zwemmers. Het is niet dat ze het verdienen, het zijn topsporters. Maar een beetje verandering in de lijst kan geen kwaad! Wij gaan er vanuit dat Herlings volgend jaar de prijs op zijn naam schrijft.

Reageer op artikel:
Waarom Jeffrey Herlings sportman van het jaar had moeten worden
Sluiten