Motorcross 16 sep 2018 Jan De Raab

Jeffrey Herlings wint als eerste Nederlander wereldtitel MXGP

De eerste wereldtitel in de MXGP, de koningsklasse van de motorcross, is voor Jeffrey Herlings een feit. Zondag, 16 september won hij als eerste Nederlander ooit de felbegeerde titel. De eerste manche van de Grand Prix van Nederland in Assen won de Brabander met overmacht waardoor hij voor de concurrentie in de WK-stand niet meer in te halen is.

Winnen is geen nieuwe ervaring voor de 24-jarige inwoner van het Brabantse Oploo. Al eerder wist hij in de MX2-klasse de wereldtitel te winnen (in 2012, 2013 en 2016). Na zijn overstap naar de MXGP-klasse was het dan ook slechts een kwestie van tijd voor hij de titel ook in deze klasse zou veroveren.

Zegetocht van Jeffrey Herlings

De zegetocht van Herlings is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Zo schreef hij de laatste veertien manches op zijn naam en won hij ‘even’ vijftien van de achtien Grand Prix wedstrijden. Assen is de voorlaatste GP dit seizoen waarvan de afsluiting over twee weken plaatsvindt met de GP van Italië.

Nu de wereldtitel binnen is voor Herlings staat er in feite niks meer op het spel en kan hij zijn seizoen op een ontspannen manier eindigen. In Assen brak na de eerste manche al een waar feest los waarbij Herlings door de enthousiaste fans met champagne werd ondergespoten. Felicitaties waren er ook van minister van Sport, Bruno Bruins.

Herlings oppermachtig in Assen

Na het winnen van de kwalificatierace afgelopen zaterdag was het in feite al een gelopen race voor de nieuwe titelhouder. Hij had al voldoende aan een zestiende plaats, maar de aanwezigheid van talloze fans en het uitgelaten thuispubliek zorgden voor een uitstekende prestatie.

De enige echte concurrent voor de wereldtitel nam nog heel even de leiding bij de start, maar amper vier minuten laten kon Herlings de zevenvoudig wereldkampioen passeren en zijn voorsprong verder uitbouwen. Cairoli zou ruim dertig seconden achter Herlings eindigen en genoegen nemen met een tweede plaats. De derde plaats werd in beslag genomen door de Brit Max Anstie. Naast herlings was er een bescheiden succesje voor Glenn Coldenhoff, hij eindigde op een vijfde plaats.

Gebroken sleutelbeen

Met zijn overwinning in Assen behaalde de kersverse wereldkampioen zijn 30e overwinning van 2018. De KTM coureur had de titel al eerder in bezit kunnen hebben, een gebroken sleutelbeen gooide echter roet in het eten in juni. Herlings heeft nu in totaal 82 Grand Prix overwinningen op zijn conto staan. Dat lijkt een indrukwekkend aantal, maar Cairoli (85) en de Belg Stefan Everts (101) zijn succesvoller tot nu toe.

Reageer op artikel:
Jeffrey Herlings wint als eerste Nederlander wereldtitel MXGP
Sluiten