Schaatsen 12 jan 2019 Jan De Raab

Kai Verbij is bijna Europees kampioen sprint

Kai Verbij en niet Kjeld Nuis heeft de meeste kans op het binnen halen van de Europese titel voor het onderdeel sprint. Voor Verbij zou dit de tweede maal zijn dat hij daar in slaagt. In 2017 werd hij voor het eerst Europees kampioen op dit onderdeel. De 24-jarige Leiderdorpenaar won in de editie van 2019 ook de derde afstand op het EK sprint waardoor hij zijn leidende positie in het klassement versterkte.

EK sprint: Kai Verbij heeft de titel bijna in handen

Vrijdag schreef Verbij ook al de eerste 500 en 1000 meter op zijn naam. Tijdens de derde afstand was Verbij 0,16 seconde sneller dan de olympisch kampioen op de 500 meter, Havard Lorentzen. De Rus Artyom Kuznetsov werd met 35,27 derde. De prestatie van Kai Verbij had verder geen grote impact op het klassement. Lorentzen volgt Verbij op 2 seconden en Henrik Fagerli Rukke bezet de derde plaats.

Excuses van Kjeld Nuis

EK sprint Kjeld Nuis

Voor Kjeld Nuis resteerde niks anders dan de vierde plaats in een tijd van 35,41. Nuis heeft na zijn woede-uitbarsting als gevolg van zijn diskwalificatie inmiddels wel zijn excuses aangeboden. Met de dienstdoende scheidsrechter, Berri de Jonge, is een geod gesprek gevoerd. “Ik baalde ervan dat ik hem heb vastgepakt. ‘Sorry voor mijn emoties’, zei Nuis tegen de arbiter. ‘Ik snap het’ gaf hij als antwoord”, aldus Nuis. Voor Thomas Krol was het EK sprint geen succes. Als derde Nederlander wist hij een tijd van 35,77 neer te zetten en werd teleurstellend elfde.

Vanessa Herzog maakt indruk bij de vrouwen

Bij de vrouwen heeft Vanessa Herzog haar visitekaartje afgegeven. De Oostenrijkse liet tijdens de eerste 500 meter wedstrijd een tijd noteren van 37,61. Hiermee won ze niet alleen, ze vestigde ook een nieuw baanrecord. Olga Fatkulina en Daria Kachanova hadden geen antwoord op het Oostenrijkse geweld en moesten tevreden zijn met een tijd van respectievelijk 38,13 en 38,15. De vierde tijd was voor Jutta Leerdam (38.55).

Schaatsen

Reageer op artikel:
Kai Verbij is bijna Europees kampioen sprint
Sluiten