Formule 1 16 mrt 2019 Jan De Raab

Kansen voor Verstappen in de Grand Prix van Australië

Of een vierde plaats in de kwalificaties voor de Grand Prix van Australië voldoende is weten we pas in de ochtend van zondag 17 maart, een goede uitgangspositie is het in ieder geval wel. Ondank het verschil in tijd tussen Mercedes en Red Bull, mag Max Verstappen niet klagen. Vooraf was het afwachten hoe de Honda motor zou presteren, goede resultaten tijdens de testdagen zeggen immers niet alles, maar de verwachting is voorlopig waargemaakt.

Max Verstappen start vanaf P4 in de Grand Prix van Australië

Max Verstappen was niet geheel in zijn nopjes met het uiteindelijke resultaat na de kwalificatiewedstrijden. Dat was niet zo zeer een gevolg van zijn tijden, maar van de derde en laatste training. In tegenstelling tot de eerste twee traingstijden, verliep de laatste nogal moeizaam. Na de eerste trainingsdag besloot Red Bull om het chassis van de RB15 te veranderen, een actie die niet echt in het voordeel van de Nederlander uitpakte op zaterdag. Dat hij desondanks toch een startplek vanaf de tweede rij wist te bemachtigen was daarom het hoogst haalbare. “Ik heb er alles uitgehaald”, zei hij na afloop.

“We hebben wat andere dingen geprobeerd en dat ging niet goed”, zo leek Verstappen de kwalificatie samen te vatten. “De kwalificatie verliep perfect voor mij. Die was veel beter dan de derde training. Ik ben niet verbaasd over onze snelheid. We wisten wat we hadden. Dat konden we op de testbank al zien. Of het podium mogelijk is? Mercedes is echt snel. Ik ga het proberen.”

Voorzichtig optimistisch

Wat betreft zijn eigen kansen is de 21-jarige Nederlander voorzichtig optimistisch. “Vettel was niet te pakken, hoewel het een klein gat was”, aldus de coureur die nog nimmer een podiumplaats wist te veroveren in Australië. “We moeten kijken waar we terrein verliezen op Mercedes. De motor is goed. Ik ben blij met Honda. Zondag zullen we pas echt zien hoe competitief we zijn, maar ik heb niets te klagen.”

Moeilijk begin voor Gasly

Voor teamgenoot Pierre Gasly werd de kwalificatie een totale deceptie. Reeds in het eerste deel van de kwalificatie ging hij er al uit. Wat resteerde was een 17e plaats als vertrekpunt, normaliter een kansloze missie voor de Fransman. “Ik werd aan het slot verrast”, zei de onervaren ploeggenoot van Verstappen. “Ik was tevreden met mijn eerste tijdronde, maar we waren te optimistisch. We dachten dat mijn tijd voldoende zou zijn. Het kan raar lopen. Ik ben een tiende langzamer dan Max en sta in de achterhoede. De teamleiding heeft excuses gemaakt. De auto is veel sneller dan ik vandaag heb laten zien. Dit is een lastig begin.”

NOS

Reageer op artikel:
Kansen voor Verstappen in de Grand Prix van Australië
Sluiten