Schaatsen 11 jan 2019 Jan De Raab

Kjeld Nuis woedend na diskwalificatie op het EK sprint

Kjeld Nuis is er in geslaagd om alle aandacht op te eisen op de eerste dag van het EK sprint bij de mannen. Helaas kwam dat niet door een sublieme actie of het neerzetten van een geweldige tijd, maar door een terechte diskwalificatie. In de eerste bocht tikte Nuis twee blokjes weg waarop diskwalificatie volgde. Het gevolg: een woedende Olympisch kampioen.

Alhoewel het natuurlijk wrang voor een van Nederlands beste schaatsers is de diskwalificatie van Nuis ronduit terecht zo oordeelt analist Erben Wennemars: “Er is eigenlijk geen enkele discussie. Vroeger lagen de blokjes op de lijn, maar nu liggen ze aan de binnenkant. Als je een blokje aantikt, ben je te allen tijde fout.”

Einde EK sprint voor Nuis

Rintje Ritsma ziet na het beoordelen van de beelden dat een protest van Kjeld Nuis dan ook geen enkele kans van slagen heeft: “De scheidsrechter die de beelden ziet, trekt gewoon zijn conclusie. Die moet rechtlijnig zijn. Nuis is klaar.”

Ondanks de fout van Nuis kan de schaatser wel rekenen op begrip en sympathie van Wennemars. De meervoudig wereldkampioen steekt Nuis een hart onder de riem, maar is wel realistisch. “We hebben heel veel sympathie voor Kjeld Nuis, maar dit mag gewoon niet, ook niet op het EK sprint”

Team Jumbo-Visma schaatsen on Twitter

Slecht nieuws voor Kjeld Nuis: de olympisch kampioen wordt gediskwalificeerd, omdat hij een blokje heeft geraakt in de bocht.

Kjeld Nuis woedend op de scheidsrechter

Heel even leek het erop dat Nuis een nieuw baanrecord neer ging zetten op de 1.000 meter. Indien hij daarin was geslaagd had hij ook de positie van Kai Verbij in het klassement overgenomen. Zover kwam het niet en direct na zijn diskwalificatie ging een woedende Nuis verhaal halen bij de scheidsrechter.

“Ik heb geen centimeter afgesneden, ik heb niets fout gedaan”, zo maakte Kjeld duidelijk. De schaatser wilde per direct de beelden zien, een eis waar de scheidsrechter niet op in ging. Een cynisch handje volgde en Nuis verliet woedend het stadion.

Nuis was goed van slag, weigerde elk commentaar en was in het hotel ook niet bereikbaar voor commentaar op het voorval. Jac Orie, de coach van Nuis wilde wel een reactie geven.

“Als hij met zijn schaats over de lijn is gegaan, is het duidelijk. Dan lig je eruit. Maar de arbitrage heeft het ons nog niet duidelijk kunnen laten zien. Je ziet inderdaad twee blokjes over het ijs schieten, maar je ziet op de tv-beelden niet dat hij over de lijn gaat met zijn schaats”, aldus Orie.

Verbij: ‘Vervelend, maar voordeel voor mij’

schaatsen.nl on Twitter

Kai Verbij leidt niet alleen het klassement op het EK Sprint, maar reed ook een baanrecord op de 1000 meter! #EKSprint

De diskwalificatie is een flinke domper voor Nuis, maar werkt in het voordeel van zijn directe belager Verbij. De diskwalificatie van Nuis zorgde ervoor dat Kai Verbij na twee zeges ruim aan de leiding gaat na de eerste dag van het EK. “Het is een vreemde uitslag”, aldus Verbij.

De schaatser uit Leiderdorp had het incident zelf niet gezien. “Maar als je een blokje aantikt, ga je door de lijn. Bij de WK sprint van vorig jaar is het hem ook al gebeurd, maar toen kwam hij ermee weg. Nu zullen een heleboel mensen hun ogen op hem gericht hebben, dus dan lig je er gewoon uit.”

Nos

Reageer op artikel:
Kjeld Nuis woedend na diskwalificatie op het EK sprint
Sluiten